June 13, 2024

Buah Putat, dikenali secara saintifik sebagai Barringtonia racemosa, adalah salah satu daripada spesies yang menarik dalam keluarga Lecythidaceae. Pokok yang mempunyai bunga yang indah merupakan sebahagian daripada warisan alam semula jadi negara-negara Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Buah putat memiliki bentuk yang unik, menyerupai buah kelapa tetapi berukuran lebih kecil. Warna buahnya yang berwarna coklat dan bertekstur keras. Pokok putat tumbuh dengan subur di kawasan bakau dan di pinggir sungai.

Ciri-Ciri Pokok Putat

Pokok Putat adalah sejenis pokok tropika yang boleh tumbuh hingga mencapai ketinggian antara 4 hingga 8 meter. Ia mempunyai daun yang lebar dan berwarna hijau terang. Ciri paling menonjol ialah bunganya yang berwarna putih, biasanya tergantung dalam rumpun panjang yang membentuk seperti ‘raceme’, yang menjadikan namanya ‘racemosa’.

Penggunaan di Malaysia

Di Malaysia, Pokok Putat biasanya ditanam sebagai pokok hiasan landskap disebabkan oleh bunganya yang indah dan buahnya yang menarik. Ia juga tumbuh secara semula jadi di hutan bakau dan pinggiran sungai. Menurut kajian yang diterbitkan dalam “Malaysian Forester” pada tahun 2019, buah Pokok Putat juga digunakan oleh komuniti tempatan sebagai bahan/umpan memancing ikan kerana bahan kimia yang terkandung di dalamnya boleh mempengaruhi sistem saraf ikan.

Lain-lain Penggunaan Buah Putat

Pokok Putat juga mempunyai banyak kegunaan di negara-negara lain. Sebagai contoh, di India, pokok ini dikenali sebagai ‘powder-puff tree’ dan digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat masalah pernafasan dan penyakit kulit. Di Fiji, buahnya digunakan dalam upacara adat sebagai bahan dalam minuman ‘yaqona’.

Di Filipina, Pokok Putat juga digunakan dalam perubatan tradisional. Menurut kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Ethnopharmacology” pada 2012, daun dan buah Pokok Putat digunakan sebagai ubat untuk merawat penyakit seperti sakit perut, batuk, dan sembelit.

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Ethnopharmacology” pada tahun 2012 menunjukkan bahawa ekstrak buah putat mempunyai aktiviti antioksidan dan anti-radang. Kajian ini menunjukkan bahawa buah putat boleh digunakan sebagai bahan dalam pembuatan ubat-ubatan alami untuk pelbagai penyakit.

Di Fiji, buah putat digunakan dalam upacara adat sebagai bahan dalam minuman ‘yaqona’. Buah putat, apabila direbus dan dihancurkan, menghasilkan sejenis jus yang digunakan sebagai bahan utama dalam minuman tradisional ini.

Khasiat Buah Putat dalam Diet dan Nutrisi

Walaupun buah putat jarang digunakan dalam masakan, buah ini kaya dengan nutrien dan boleh memberikan manfaat kepada diet harian kita. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Food Science and Technology” pada 2018 menunjukkan bahawa buah putat kaya dengan serat makanan, vitamin C, dan mineral seperti kalium dan magnesium.

Penggunaan Buah Putat dalam Kosmetik

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah putat juga menjadikannya bahan yang berpotensi dalam industri kosmetik. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam “Journal of Cosmetic Science” pada 2020 menunjukkan bahawa ekstrak buah putat boleh digunakan dalam produk kosmetik untuk melindungi kulit dari kerosakan radikal bebas dan penuaan pramatang.

Cabaran dan Potensi

Walaupun buah putat mempunyai banyak kegunaan dan khasiat, masih banyak cabaran untuk mengkomersilkan buah ini. Salah satunya adalah keperluan untuk kajian lebih lanjut untuk memahami dengan lebih baik komposisi nutrien dan potensi perubatan buah putat. Dengan pemahaman yang lebih baik tentang kepelbagaian gunaan dan potensi Pokok Putat, kita boleh lebih menghargai kekayaan biodiversiti yang ada dan memahami perlunya melindungi dan memelihara alam semula jadi.

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

>>> Dapatkan Info Terkini berkaitan tumbuhan di Channel Telegram >> https://t.me/tentangtumbuhan

Number of View :26797

2 thoughts on “Buah Putat dan Kegunaannya

  1. Pucuk sedap buat ulam atau dimakan dengan laksa…sedapppnya, terus teringat laksa teluk kechai jalan kuala kedah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam