March 4, 2024

Buah Melaka adalah sejenis pokok yang tumbuh di kawasan tropika seperti Indonesia, Malaysia, Indo-China, dan selatan India. Pokok ini memiliki ciri-ciri fizikal yang unik dan menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan.

Deskripsi Pokok

Pokok Melaka adalah pokok yang sederhana besarnya, setinggi 8 meter atau lebih. Batangnya merekah-rekah sedikit, dan berukuran 20-35 cm diameter. Silaranya terbuka dengan dahan-dahannya yang melampai.

Daunnya halus, berukuran 5-23 mm panjang dan 2-5 mm lebar, oblong, daun pinat dan berwarna hijau muda. Bunganya halus dan berwarna kehijauan, dengan bunga jantannya bersesak pada aksil ranting dan bunga betinanya pula di hujung sedikit berhampiran dengan daun hingga ke hujung ranting. Buahnya berbentuk drup, globos, berukuran 1-2 cm diameter, berwarna hijau muda dan bertukar kekuningan apabila masak.

Nama Ilmiah dan Famili

  • Nama Ilmiah: Phyllanthus emblica L.
  • Sinonim: Emblica officinalis Gaert.
  • Famili: Phyllanthaceae

Kegunaan dan Khasiat

Buah Melaka yang masak boleh dimakan tetapi jarang-jarang dimakan segar kerana rasanya kelat dan masam. Biasanya buah ini dibuat jeruk dan menjadi ramuan acar buah-buahan atau sebagai pembuka selera. Ada juga yang menjadikannya produk jus buah melaka.

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam buah ini, sehingga 600-1340 mg dalam setiap 100 g jusnya, menjadikannya sangat baik untuk kesihatan. Tanin dalam buah ini juga membantu mengurangkan pengoksidaan vitamin ini, walaupun buah ini diproses. Buah ini juga menjadi ramuan penting dalam sistem perubatan ayurveda dan dikatakan mempunyai khasiat laksatif dan diuretik.

Pembiakan dan Penanaman

Pembiakan pokok ini adalah dengan cara semaian biji benihnya. Pokok ini banyak ditanam dan dijadikan tanaman landskap yang menarik. Varieti yang mempunyai buah yang besar yang diperkenalkan dari luar negara juga ditanam di kampung-kampung.

Kesimpulan

Buah Melaka adalah pokok yang kaya dengan manfaat, dari rasanya yang unik hingga khasiat kesihatannya. Dari kandungan vitamin C yang tinggi hingga khasiat sebagai laksatif dan diuretik, buah ini adalah sebahagian daripada warisan perubatan tradisional.

Rujukan : Buku “Sayuran Tradisional : Ulam dan Penyedap Rasa”

Number of View :3171

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam