July 13, 2024

Buah durian dikenali sebagai “raja buah-buahan” di banyak negara Asia, terutamanya Malaysia dan Thailand. Selain rasa dan baunya yang unik, bentuk buah durian juga menjadi tanda khas yang membezakannya dari buah-buahan lain. Namun, apa yang menyebabkan bentuk buah durian menjadi tidak seragam dan bagaimana ini mempengaruhi kualiti buah?

Pengaruh Kejadian Benih Terhadap Bentuk Durian
Bentuk buah durian sangat dipengaruhi oleh kejadian benih. Proses pembentukan benih berlaku apabila ovul (atau biji) disenyawakan. Jika ovul tidak disenyawakan dengan sempurna atau sama sekali tidak disenyawakan, ia tidak akan berkembang dengan sempurna. Akibatnya, buah durian akan mempunyai bentuk yang tidak seimbang, dengan beberapa lokul (ruang di dalam buah di mana biji berkembang) yang lebih kecil daripada yang lain atau kosong sama sekali.

Jejas Kualiti Buah
Ketidakseimbangan dalam pembentukan benih bukan sahaja mempengaruhi bentuk fizikal buah, tetapi juga kualiti dan gred buah. Buah yang mempunyai bentuk yang tidak seimbang mungkin mempunyai isi yang kurang, biji yang lebih kecil, atau rasa yang sedikit berbeza daripada buah yang mempunyai bentuk yang sempurna. Ini mungkin mengurangkan harganya di pasaran

Apakah Punca Ketidakseimbangan Bentuk?
Punca sebenar ketidakseimbangan dalam bentuk buah durian boleh berbeza-beza. Ia mungkin disebabkan oleh kekurangan serangga pendebungaan, keadaan cuaca yang tidak sesuai, atau masalah lain yang menghalang proses pendebungaan. Dalam beberapa kes, faktor genetik dan nutrien juga boleh mempengaruhi pembentukan buah.

Number of View :396

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam