Khasiat Ubi Bit Merah

Aku ada buat sedikit search tentang ubi bit ni di google.. Memang ubi bit ni banyak juga khasiatnya. Dikatakan Akar ubi bit merah sering digunakan oleh orang-orang China dan Eropah zaman dahulu kerana mereka percaya mengamalkan dalam pemakanan setiap hari akan memberi tenaga badan dan penjagaan kesihatan yang maksimum.
Antara khasiat yang lain:
1. Sel pigmen merah dalam beet didapati berkesan dapat bertindak sebagai agen anti kanser
2. Mengandungi karbohidrat, protein dan lemak untuk tenaga
3. Mengandungi khasiat vitamin seperti A, B1, B2, B6, B12 dan C untuk membina kesihatan tubuh dan kecantikan kulit.
4. Mengandungi kumpulan sel ‘Betaine’ yg sgt berkesan membantu fungsi hati

5. Terdapat khasiat Beta-Carotena dan Karatenoid yg merupakan anti-oksiden

6. Terdapat pelbagai sumber galian dan gula asli di mana secara saintifik dapat membantu membina darah dan kesihatan jantung

7. Membuang toksik dalam badan

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :40680

Cili Besar, Leek, Ubi bit, Zukini Cameron Highland

cili-besar

Sambungan daripada semalam, beberapa lagi gambar hasil-hasil pertanian di Cameroh Highland untuk tatapan anda. Cili besar yang anda lihat di atas tentu nampak berbeza kan daripada biasa. Selain tu ada sayur leek. Ada siapa yang biasa makan sayur leek ni.. Ada lagi di bawah ni…

timun

Timun jepun sudah tentu anda biasa makan ke.. memang banyak di Cameron.. makan begitu sahaja pun sodap.. Sebelah timun jepun tu ada zukini, macam timun juga tapi tak pernah pula aku tengok sebelum ni.. warnanya yang kuning memang menarik perhatian. Ada lagi di bawah ni..

ubi-bit

Yang atas ni ialah ubi bit. Memang pernah tengok dan dengar sebelum ni tetapi tak pernah pula rasa sayur ni. Ada sesiapa ke pernah rasa ubi ni. Rasa macam mana.. buat masak sayur atau rebus je..

bersambung lagi….

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :16918