99 Spesies Buah di FRIM

Hari ini saya hendak kongsikan sebuah Buku yang menarik untuk dibaca atau dijadikan Koleksi Buku yang berkaitan spesies Tumbuh-tumbuhan. Buku ini merupakan salah satu koleksi yang terdapat di rak buku saya. Buku yang diterbitkan oleh Frim pada tahun 2012 ini sangat memberikan inspirasi kerana penulis buku ini bukanlah pegawai atasan atau pensyarah yang mempunyai PHD, tetapi bertugas sebagai buruh am dan juga sebagai pemandu yang berpendidikan setakat darjah enam. Namun, itu bukan alasan, atas minatnya yang mendalam, ia bukan sahaja berjaya menulis sebuah buku malah sudah masuk buku ilmiah yang ketiga. Bak kata peribahasa, di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Ini membuktikan tiada yang mustahil dalam hidup.

Buku 99 Spesies Buah di FRIM dilengkapi dengan keterangan sejarah, kegunaan, penanaman dan pembiakan buah serta mengandungi pengenalan yang mudah untuk difahami mengenai tumbuhan. Selain itu, disertakan gambar-gambar yang jelas huraian morfologi pokok, taburan dan kaedah pembiakan. Sekiranya buah-buahan tersebut bermusim, disertakan penerangan musim pokok tersebut berbunga dan berbuah.

Pada masa kini generasi muda tidak dapat lagi mengecam sesetengah pokok buah-buahan, jauh sekali untuk menghayatinya sebagai warisan alam semula jadi. Buku ini boleh dijadikan satu sumber rujukan penting untuk penyelidikan, bahan pembelajaran dan pendedahan terhadap pelbagai spesies buah-buahan nadir.

Antara jenis-jenis buah yang terkandung di dalam buku ini ialah seperti; Buah keras, Gajus, Kerdas, Jering, Sukun, Keledang, Keledang bangkung, Tempunik, Asam pahung, Jentik bukit, Jentik-jentik, Tampoi berunai, Tampoi tunggau, Rambai tiung, Putat laut, Kundang, Remnia, Kacang pili, berangan, Epal bintang, nam-nam, keranji, Durian merah, mentega, Perah, Kelubi, kerukup, mundu, beruas dan banyak lagi…..

Jika anda berminat untuk mendapatkannya, silalah berkunjung ke FRIM.

>> Dapatkan Segala info terkini dan maklumat berkaitan buah-buahan nadir, tumbuhan herba.. tanaman hiasan dan seangkatannya di sini.. >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :189

Durian Sabah, Durian Isu, Durian Pakan, Durian Merah…

durian

Gambar ni aku ambil masa pergi pameran tahun 2004. Pameran apa, aku pun dah tak ingat.. Macam-macam pameran dah aku kunjungi.. Jadi, mungkin artikel yang seterusnya aku nak tunjukkan gambar-gambar lama yang masih ada dalam simpanan aku. Nak cerita banyak aku tak reti..  biarlah gambar ini menceritakan segalanya..

Kalau mereka yang berada di Sabah Sarawak tentu dah biasa tengok durian ni kan.. Yang berada di Semenanjung tentu jarang sekali.. apatah lagi merasainya.. SO.. kalau ada cerita di sebalik gambar ni, haraplah dapat dikongsi bersama..

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik SiniNumber of View :36996

Durian Merah

durian_merah2Aku try search tentang durian merah ni di internet tetapi tak banyak yang aku dapat. Mungkin durian jenis ini tidak berapa popular di Malaysia agaknya. Kalau mengikut Wikipedia, Durian Merah ini adalah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Tetapi kalau tak silap aku di Semenanjung Malaysia memang susah nak jumpa durian jenis ni. Di Sabah Sarawak mungkin ada banyak la agaknya. Nama saintifiknya Durio graveolens. Durian Merah ini oleh masyarakat Dayak Kenyah disebut durian daun, mungkin disebabkan lebar daunnya hampir selebar telapak tangan orang dewasa. Jika anda pernah makan durian merah ni, tolonglah kongsikan nya di sini. Sedap sangat ke durian jenis ini?

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik SiniNumber of View :38650