Jualan Buah Buahan @ Agricultural Fair Thailand 2018

Artikel kali ini saya kongsikan sambungan dari artikel sebelum ini mengenai jualan buah-buahan yang terdapat di Agricultural Fair yang diadakan di University Prince of Songkla, Hatyai, Thailand. Di sini saya kongsikan gambar beberapa jenis buah-buahan yang popular dijual di negara Thailand.

Anggur antara buah paling popular dijual di sana hasil keluaran mereka sendiri. Buah ini antara buah yang sempat saya beli dan rasa. Walaupun saiznya tidak sebesar anggur import tetapi rasanya sangat sedap sekali dan buahnya juga tiada biji. Seingat saya 1kg berharga diantara RM10-RM5.

Lain-lain buah yang dijual seperti pisang kaki dan limau manis.

Tembikai wangi atau rock melon

Buah Asam Jawa yang mempunyai isi yang manis

Buah Durian. Tidak pasti jenis apa. Tidak banyak sangat durian ada dijual semasa pameran tersebut.

Buah Salak juga sempat saya beli dan rasa. Rasanya unik, sedikit berjus dan sedikit manis. Berbeza sekali dengan Salak di Malaysia. Malangnya yang saya beli bawa balik banyak mengandungi ulat di dalamnya.

Buah Mulberry dan jus mulbery jus turut dijual. Sedap juga air jus mulbery.

Buah Jambu

Buah Markisa kuning dan merah pun ada dijual. Jus Markisa pun banyak dijual di sana.

Selain itu, terdapat juga buah tampoi dan jentik-jentik. Sama seperti Malaysia.

Limau Bali isi merah

Buah Kurma antara buah yang juga menarik untuk dicuba. Rasanya juga sedap dan manis walaupun masih belum masak sepenuhnya. Malangnya tidak sempat beli untuk bawa balik.

Sampai di sini dahulu.. Artikel akan datang, saya akan kongsikan gambar jenis benih buah-buahan dan tanaman hiasan yang terdapat dijual di sana.

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

>> https://t.me/tumbuhan

Number of View :366

Buah Rambai & Buah Tampoi

buah-tampoi

2 hari lepas saya berkesempatan ke Hulu Langat di atas jemputan kenduri kahwin oleh seorang sahabat. Dah terlanjur ke sana, saya pun menuju ke Sg. Congkak. Dah lama tidak merasai kenikmatan  mandi air sungai. (sampai sana tak sempat mandi pun). Dipendekkan cerita, on the way ke sana, terjumpa orang kampung  jual buah rambai dan buah tampoi.

buah-tampoi2

Sempat juga bertanya kepada makcik yang menjual buah tampoi tu, di mana dia mendapatkan buah tampoi tersebut. Katanya, orang dari Pangsun ( nama tempat yang terletak di kawasan Hulu Langat) yang hantar. Oleh kerana dah tanya, kena lah beli 2 ikat. Walau pun buah tidak berapa molek, dapat jugalah rasa buah tampoi bagi tahun ini. ( kali terakhir makan semasa di Bidor, hujung tahun 2009).

buah-rambai

Tetapi sayang, sebab tidak sempat nak rasa buah rambai. Bukan apa, tidak berapa minat sangat ( sebenarnya malas nak turun beli). Sempat ambil gambar je la sebagai tatapan mata anda..

buah-rambai2

Kepada yang mengidam kedua-dua jenis buah ini, bolehlah pergi ke sana ( selagi stok masih ada). Mungkin di tempat anda buah tampoi ,  buah rambai atau buah-buah lain juga sedang berbuah. Di harap bolehlah dikongsikan di sini. Boleh saya mengadakan lawatan ke sana (kalau sempat la).

Number of View :17116

Buah Tampoi

tampoi1

Mungkin anda biasa mendengar Hospital Bahagia yang terletak di Tampoi, Johor tetapi pernahkah anda mengenali atau merasai Buah tampoi? Saya percaya buah tampoi ini masih banyak lagi dijual di pekan-pekan kecil atau di pasar tani di kawasan anda. Namun, generasi muda hari ini masih ramai yang belum mengenali buah ini.

Buah Tampoi atau nama saintifiknya  Baccaurea griffithii mempunyai  rasa yang enak dan sedikit lemak. Namun, ada juga yang kata isinya yang bewarna putih itu mempunyai rasa yang  sedikit masam. Bagi masyarakat Orang Asli pula  ia boleh dijadikan minuman keras.

Selain dimakan segar, saya tidak pasti adakah ia ada digunakan dalam masakan atau sebagainya. Anda mungkin boleh memberi sedikit komen sekiranya di kampung anda masih terdapat lagi pokok tampoi ini..

Number of View :33599