Rosemary (Rosmarinus officinalis)

Kalau menginginkan ruangan lebih harum, rosemary (Rosmarinus officinalis) boleh menjadi pilihan. Tanaman ini mengeluarkan aroma wangi. Bunganya kecil-kecil warna ungu, daun berbentuk jarum tapi lembut, panjang 2-2,5 cm.

Tanaman famili lamiaceae ini perlu cukup air dan sinar matahari. Untuk diletakkan dalam ruangan, sebaiknya diposisikan dekat jendela, agar mendapat sinar matahari.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :7209

20 comments

  1. Rosemary ini bunganya dari negara luar.. nama tempatan masih belum letak lagi… atau masih belum diketahui lagi..

  2. di luar negara rosemary digunakan sebagai masakan. salah satu resepi simple yang korang boleh try is taburkan garam, black pepper & rosemary yang dihiris halus ke atas daging kemudian goreng tanpa minyak. aroma rosemary itu menaikkan rasa enak

  3. saya hendak tanya..adakah rosmary ini sesuai ditanam di malaysia dan bagaimana dari segi penjagaan tanaman ini?

  4. MRM & Syamir >

    Boleh dapatkan di Pasar Tani Mardi tapak MAHA Serdang (setiap sabtu pagi) . Harga sepokok Rm 15 (tinggi lebih kurang 1kaki), juga terdapat tanaman culinary herbs spt sage, mentha (pudina), basil, dll.

    Baharun Naim >

    Benih memang ade dijual tapi peratus percambahan benih ini amat rendah kecuali jika dapat benih yang segar atau matang.

    Sedikit tips untuk dikongsi >>>

    http://culinaryherbguide.com/growing/growingrosemary.htm

    *** baru beli 2 jenis iaitu Mentha dan Rosemary..lepas ni cuba Sage pula 🙂

  5. salam.. wat sape yg dok area kulim atau BM leh pi nursery kat dengan mengkuang dam.. kat situ ada jual pokok rosemary ni..

  6. sy nk tnya..
    mcm mn nk dapatkan biji benih atau pokok hidup
    1.rosmary
    2.bay leaf
    3.organo

    sy stay area melaka..
    can suggest some place to find that there?
    tq

  7. Saya pun duduk di melaka & ada bela sepasu pokok rosemary ni. saya beli dari Oasis nursery di lorong pandan. pokoknya dalam poly bag hitam RM 8 satu.

  8. saya baru beli sepokok di cameron Highland. satu pot rm4 sj tapi nampak mcm hujung daun nya jadi hitam setelah beberapa hari di rumah

  9. salam. saya duk terengganu. memang minat nak tanam pokok2 herba ni : rosemary, oregano, pudina. kat sini memang x der jual. ada x nurseri or pasaraya area klang jual? coz adik saya duk sana. nak suruh dia belikan. atau kalau ada jual secara online. harap dpt pertolongan. terima kasih.

  10. Saya menjual pokok herba Mediterranean secara online tapi website belum sempurna lagi.

    Pokok herba Med. semuanya boleh ditanam diMalaysia, tetapi kalau dibeli di Cameron Highlands mungkin belum pandai menyesuaikan diri dengan iklim ditanah rendah. Jadi kenalah jaga dengan rapi.

    Sesiapa yang minat boleh hubungi saya: jong30@gmail.com

  11. kat terengganu mana boleh dapat pokok-pokok ni…perlu pertolongan dari sesiapa yang tahu..plszzz…tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam