Resepi Menternak Cacing Tanah

Salam sejahtera kepada pembaca. Hari ni saya nak review sedikit sebuah buku (bukan ebook) yang baru saya terima 3 hari yang lepas dari seorang penulis berbakat yang telah berjaya menerbitkan bukunya sendiri. Bukunya bertajuk “Resepi Menternak Cacing Tanah Untuk Buat Duit”.

Pertama kali saya lihat cover buku tersebut memang biasa sahaja, tetapi setelah saya baca sehelai demi sehelai memang buku ini layak untuk saya beri penghargaan sebagai buku yang berkualiti dari segi isi kandungan dan yang lebih menarik ianya amat mudah difahami walaupun anda bukan dalam bidang pertanian. Isi kandungan Buku ini bagi saya amat lengkap bagi anda yang ingin memulakan bisnes penternakan cacing yang menguntungkan ini. Bagi yang berminat, memang saya boleh jamin buku ini tidak akan merugikan anda.. Buat pengetahuan pembaca, saya sememangnya pengumpul buku-buku pertanian dan bisnes yang berkaitan dengan pertanian. Jadi, saya cadangkan supaya anda jadikan buku ini sebagai satu bahan rujukan yang berkualiti…

Maklumat buku:

Penulis : Mohamad Saat Sukami
Penerbit : Infineum Enterprise
Bil. Muka surat : 250m/s
Bil. Bab : 16 bab
Kulit buku : Artcard 230 gsm
Kertas : simili 70 gsm
Tarikh diterbitkan : 08.08.2008
No. ISBN : 978-983-44105-0-6
Harga : RM 45.00
Kos penghantaran : RM4.00 (menggunakan Pos Ekspress)

Cara pembelian :

Depositkan wang sebanyak RM 49.00 ke dalam akaun
Maybank no 160214015079 (Mohamad Saat bin Sukami).
Kemudian e-melkan Nama, Alamat dan maklumat deposit duit di ruangan komen di bawah ini. (buku akan dihantar sebaik pengesahan pembayaran dibuat).

Sinopsis kandungan (Apa yang pembaca perolehi dari buku ini):

1. Pengenalan
2. Mengapa Kita Perlukan Cacing Tanah
3. Biologi Asas Cacing Tanah
4. Pengenalan Kepada Sistem Vermikompos
5. Bagaimana Kita Nak Mula
6. Menyelenggara Cacing Tanah Dan Bekas
7. Masalah Di Dalam Bekas Cacing
8. Haiwan-Haiwan Lain Yang Ada Dalam Bekas
9. Cara-Cara Menuai Hasil Cacing Tanah
10. Memasarkan Hasil Vermikompos
11. Inovasi Di Bidang Ternakan Cacing Tanah
12. Menganggar Pendapatan Dari ternakan Cacing Tanah
13. Menyediakan Rancangan Perniagaan
14. Contoh-Contoh Kejayaan

Mengapa anda perlu memiliki buku ini:

1. Buku pertama tentang perusahaan Ternakan Cacing Tanah yang ditulis dalam Bahasa Malaysia.
2. Mempunyai kandungan yang komprehensif dan mendalam mengenai pelbagai aspek baik teknikal mahupun perniagaan dalam bidang ternakan Cacing Tanah.
3. Menjadi panduan yang berguna untuk mereka yang baru hendak memulakan Perniagaan Ternakan Cacing Tanah.
4. Menjadi rujukan untuk mereka yang telah sedia menjalankan Ternakan Cacing Tanah.
5. Ditulis berdasarkan rujukan dari seluruh dunia dan juga berdasarkan pengalaman penternak-penternak Cacing Tanah sedia ada.

Number of View :8815

18 comments

  1. En saat, saya telah membuat bayaran untuk buku tersebut 2 minggu lepas tapi masih belum terima. sepatutnya di hantar kepada saniyatulhuda di perlis. sekiranya ada masalah tolong sms ke 0194709906. saya perlukan buku tersebut dengan segera sebab projek cacing tersebut telah bermula dan perlukan reference dgn segera.

  2. Maafkan saya En. Hisyamudin, mungkin selepas anda buat pembayaran , anda tidak maklumkan di ruangan ini..
    Saya akan maklumkan kepada En. Saat..

    Harap bersabar..

  3. En Hisyamudin,

    Maafkan saya kerana terlepas pandang. Saya selalu check blog ini tapi belum sebarang pesanan. Jadi saya kurangkan kekerapan melawat. Tak sangka pula waktu saya tak melawat ada order. Saya memang notice ada orang masukkan duit dalam akaun saya, tapi tak tahu siapa sebab tiada sms alamat & nama. Buku Tuan saya hantar hari ini menggunakan Pos Ekspress (track no :LX50 652 705 4MY). Semoga success dengan bisnes yang akan dijalankan.

    Wassalam

  4. Assalamualaikum,

    Saya sangat berminat mendapatkan naskah buku Resepi Menternak Cacing Tanah Untuk Buat Duit karangan tuan. Sekiranya tidak keberatan bolehkah tuan berikan number hp tuan untuk sms maklumat pembayaran telah dilakukan. Kesediaan tuan diucapkan diucapkan terimakasih.

  5. Hi, saya cuma nak tanya buku resepi menternak cacing tanah , masih boleh dapat lagi tak ?

    Saya berada di kawasan johor bahru, johor.

    Yang benar,
    Jimmy-012-7173883

  6. Buat pengetahuan anda semua, buku ini bukan karangan saya tetapi seorang rakan yang ingin mempromosikan buku beliau.. saya dah baca buku tersebut.. ternyata buku tersebut tidak sia-sia untuk dijadikan panduan yang berguna.. sebab tu saya tolong mempromosikan buku beliau.. sesiapa yang berminat sila buat pembayaran pada akaun yang tertera di atas, kemudian sila maklumankan pada saya berserta alamat surat menyurat di ruangan komen ini.. saya akan maklumkan kepada beliau dengan segera..

  7. As-kum
    Wang sejumlah RM50.00 telah dimasukkan kedalam akaun No.160214015079(Mohamad Saat bin Sukami)untuk harga buku EMAS HITAM RESEPI MENTERNAK CACING TANAH UNTUK BUAT DUIT,kelmarin 11.12.08. Sila hantarkan kealamat:-

    D.H.ISMAIL K. GIMBAD
    KAMPUNG PIRASAN,
    JALAN RANAU BYPASS,
    P.O.Box 147,
    89158 KOTA BELUD.
    SABAH. MALAYSIA.

    Sekian terimakasih.

  8. Datuk H. Ismail K. Gimbad, Terima kasih atas pembelian tersebut. Buku Tuan akan dihantar hari ini. No rujukan Pos ekspress ialah: LX50 474 630 4MY.

    En. Jimmy, Tuan boleh cuba dapatkan di kedai buku MPH berhampiran, jika ada stok. Jika tidak, Tuan boleh hubungi saya di 019-5324999.

    Terima kasih.

    Mohamad Saat Sukami

  9. Salam,
    Wang sejumlah RM49.00 telah dimasukkan kedalam akaun No.160214015079(Mohamad Saat bin Sukami)untuk pembelian buku EMAS HITAM RESEPI MENTERNAK CACING TANAH UNTUK BUAT DUIT

    Reference number: 1287601960
    Transaction date: 31 Dec 2008
    Transaction time: 17:14:32

    Sila hantarkan ke alamat berikut:

    Mohd Hatta Bin Safruddin
    Vickers Hoskins (M) Sdn. Bhd.
    Lot 6074, Jalan Haji Abdul Manan,
    Meru,
    42200 Kapar,
    Selangor.

    Terima Kasih…

  10. Saya berminat utk mnternak cacing tanah.Di mana saya boleh mdapatkn benih cacing tanah itu?Saya kini berada di Kulaijaya,Johor.

  11. saya setuju pendapat bisnes cacing = MLM@sewaktu dengannya. buat buku pun bukan ada pengalaman sangat cuma cari bahan2 di internet,olah jadi karangan dan jual buku di internet. sekarang sudah banyak ambil kesempatan adakan seminar bisnes dan keusahawanan, untungnya yuran penyertaan peserta .. lebih dari tu .. ? takde pun ..

  12. Salam,
    Wang sejumlah RM49.00 telah dimasukkan kedalam akaun No.160214015079(Mohamad Saat bin Sukami)untuk pembelian buku EMAS HITAM RESEPI MENTERNAK CACING TANAH UNTUK BUAT DUIT

    Reference number: 286249
    Transaction date: 30 September 2009

    Sila hantarkan ke alamat berikut:

    S Lydia Owir
    Pembinaan Kekal Mewah Sdn.Bhd
    Lot 9 & 10, Sedco Industrial Estate Kolombong
    off Jalan Lintas, 88450 Kota Kinabalu
    Sabah

  13. Saya berminat untuk mendapatkan maklumat tentang tumbuhan herba…. boleh bantu saya berkenaan dengan hal ini. Terima Kash.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam