Pokok Mata Itek

mata_itek2

Pokok Mata Itek dipercayai dapat merawat Cirit-bitit, demam panas, batuk, dan sakit dada. Caranya ialah Akar pokok  dibuat teh herba dan di buat minum.

mata_itek Bunga

Selain itu ia juga dapat merawat Sakit kerongkong. Caranya ialah dengan menggunakan Daun dan ranting dijadikan teh dan boleh minum.

Korang pernah tengok tak pokok ni?

Number of View :16967

18 comments

  1. chullen,tempat hang tu kat mana? boleh ke kirim kat saya untuk buat benih? Sebabnya saya x pernah tengok la pokok ni …

  2. Kt kg saya di trganu byk pokok ni. Biasanya dia tumbuh liar kt semak2. X silap saya pokok ni ada dua jenis. Betul cam chullen ckp, pucuknya leh buat ulam. Satu jenis pucuknya warna hijau muda. Satu jenis lg pucuknya warna merah. Buahnya apabila masak berwarna purple hitam dan boleh dimkn. masa kecik2 dulu penah gak la mkn buah dia… tp kt kg, org panggil pokok ni pokok pena..(x tau nk eja betul2 camne)

  3. pokok buah pelandok ni banyak tumbuh liar kat kg saya alor gajah.buahnya memang sedap dimakan,petik dalam semangkuk, bubuh air gula dan makan macam bubur…sedapppp….tapi saya tak tau lak oucuknya bole wat ulam nak terai lah…

  4. Nama saintifik untuk buah ini ialah Ardisia oxyphylla…saya tak pernah jumpa dan makan buah ni tapi agak menarik juga namanya….hehe…

  5. pokok ni ada dua versi…petama yg buah masak wrna merah n yg kedua masak warna purple.saintifik pny name ardisia…ada org pgl mata itik,mata pelanduk n mata ayam…akar die rebus n blh wat ubat ghout…amalkan makan ulam pucuk die bgus utk keshtan…sykt HPA dh komersialkan pokok ni wat kapsul…mrmg bgus pokok ni…besepah kt kg aku…uhuks.

  6. Assalamualaikum, to those yang komen pokok ni byk kat kampung dia, boleh tak email me the place as I need a lot of this akar pokok for my Phd student’s study. I am willing to purchase those who can supply me the root of this plant. TQ

  7. btoi kata farid pokok ni belambak tumbuh liar kat kg2 nam yg sy tau kat tmpat sy utara depa pgil mata ayam, kalu blah timur pgil mata itik….tp bt uat x pernah cm slalu bt ulam je

  8. salam semua. meme ade 2 jenis. yg ini dipggil pokok mempenai – ardisia oxyphylla. biasanya tumbuh tepi pantai a.k.a tanah berpasir. pucuknya meme ulam pn dan meme mmbant2 dlm prubatan. yg satu lg mata ayam atau mata pelanduk – ardisia crispa. ini ubat sebenar sakit ghout & sendi. byk tumbuh di ladang2 getah atau belakang umah ttp utk buat ubat, para dukun atau org2 tua kita dulu mgambilnya yg kt hutan. ini krn sumber ubatannya asli, drpd daun2 kayu, btg2 kayu yg reput dan suasana persekitarannya bersih, nyaman dan tidak dipengaruhi oleh bahan kimia. klau ambil kt blkg umah atau dlm kebun getah anda tau aje la skrg ni….mcm2 ade….byk lg pokok yg berkaitan dgn pelanduk ni mbantu kesihatan kita cthnya batu pelanduk – pokok merambat, depu pelanduk dll. sori

  9. Saya baru je jumpa pokok ni tiga minggu lepas. Tak tau namanya, kawan saya tunjukkan. Saya jumpa yang pucuknya kemerah-merahan dan buahnya bila masak warna purple, saya dah semai tapi belum tumbuh. Memang sedap buat ulam. Baru tau boleh buat ubat.

  10. pokok ni banyak di trg.tumbuh meliar aje dlm semak.org di trg pgil pokok ni pokok pena..buahnya sy xpernah mkn tp slalu buat peluru bedil buluh kecik..pucuk nya dibuat ulam..biasenye hiris halus2 wat nasi kerabu..sodappp..kat umah abg sy ade tanam pokok ni..

  11. Sebelum ni x tau nama pokok ni. Tapi mak bawa balik slngor dari utara. Yang nyata selain pucuk dibuat ulam, buah yang masak warna purple tu dimakan bole jadi ubat sakit mulut (mata ikan/ulser mulut)Insyaallah baik. Asal sepokok kini merata di sekitar rumah dan ulat pun suka pada daunnya.

  12. Kat Trg org panggil pokok penai…selain pucuknya sedap buat ulam, akarnya buat ubat..lenguh2 sendi…rebus dan minum air..ini memang diamalkan oleh orang tua saya… hasilnya dengan izin ALLAh amat berkesan… sesiapa yg tak pernah tengok pokok ni ada ditanam di Taman Permainan Tasik Permaisuri..bersebelahan permainan buaian…tapi awas jgn cabut/patahkan..

  13. sejak kecil lagi saya panggil pokok ni ” pokok mata ayam”. selalu je kutip untuk buat ulam. cicah dengan sos bilis (budu) sooodap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam