Pokok Lavender

lavender Satu lagi pokok yang aku nak tunjuk dekat korang.. Pokok Lavender ni memang jarang ditanam di Malaysia melainkan di Cameron Highland yang beriklim sederhana sejuk.. Biasanya tentu korang biasa dengar Lavender dalam TV. Iklan syampu Lavender atau sabun Lavender tak silap aku. Lavender ni rupanya juga banyak khasiatnya, antaranya korang boleh baca di atas seperti rawatan gigitan serangga, antiseptik dan lain-lain lagi. Di Malaysia mungkin digunakan sebagai aromaterapi sahaja disebabkan baunya yang sedap atau aroma yang segar. Nak tahu lagi khasiatnya boleh la tengok http://en.wikipedia.org/wiki/Lavender
This image has an empty alt attribute; its file name is JOM-FOLLOW-SAYA-DI-TIK-TOK-2.png
Number of View :13742

4 comments

  1. Dah lama cari pokok lavender dan ingin menanamnya, apakah lavender sesuai di tanam selain di tanah tinggi?

  2. Nak cari pokok-pokok herba saperti Lavender, Rosemary, Stevia, Taraggon, Sage, Genova Basil, Parsley, Dill, Vanilla, Chamomile dan sebagainya, boleh hubungi saya: 012-2168312

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

Test