TIP PELABURAN DI MALAYSIA


  Bagi mereka yang tidak mampu buat masa ini terimalah sebagai pengetahuan dahulu. Tidak mustahil di suatu masa nanti peluang dan keupayaan untuk melabur akan bersua muka. Minggu lepas saya sudah menceritakan tentang pelaburan yang mengambil kesempatan ke atas harga hasil pertanian contohnya seperti kelapa sawit. Kali ini alat pelaburannya "landbanking" (LB) satu contoh pengurusan tanah secara strategik "Strategic Land Alliance". Idea asas membeli tanah dan menyimpannya sehingga satu tempoh masa dan menjual kembali untuk mendapatkan keuntungan. AMARAN: Untuk semua bakal pelabur pastikan anda faham dengan ciri sebarang alat pelaburan.

   Lebih baik minta pandangan beberapa pihak tentang buruk baiknya terlebih dahulu dan mengambil sedikit masa untuk berfikir. Bukan semua jenis pelaburan sesuai dengan semua kelompok manusia. Kenal pasti semua kos tersembunyi dan risiko yang bakal ditanggung. Sekiranya ada prospektus atau pemegang amanah sebagai pelindung lagi bagus walaupun ini tidak wajib. Sentiasa sediakan satu Pelan B sekiranya berlaku kes "disangka hujan sampai petang rupanya hujan tengah hari". Semua maklumat yang diberikan boleh berubah dari semasa ke semasa oleh itu elok dapatkan maklumat terkini.

 

 

 

   Konsep 'leverage'

Pembaca yang baru berjinak dengan pelaburan sila fahami dahulu konsep berikut "leverage" . Satu contoh 'leverage' yang balk ialah unit amanah. Seorang pelabur yang tidak pandai melabur dan mempunyai modal sekecil RM10 sudah mampu melabur dalam pasaran saham. Bukan satu kaunter sahaja malahan berpuluh kaunter. Tidak perlu menggunakan broker dan pecah kepala menguruskan atau memantau kaunter-kaunter tersebut. Tidak perlu bimbang juga akan kehilangan modal asal RM10 tadi. Buku saya "Rahsia Melabur Dalam Unit Amanah" menceritakan lebih lanjut.

Sekarang bayangkan anda ingin menjadi seorang pemaju yang mempunyai wawasan untuk memajukan sebidang tanah yang terbiar. Perhatikan mentaliti pelabur sedemikian, dia tidak berminat membeli rumah yang sudah slap atau belum siap dan kemudian menjual atau menyewakannya. Pemaju tanah berbeza dengan pemaju perumahan. Risiko pelaburan tanah kecil kerana pemaju tanah tidak akan mendirikan sebarang infrastruktur seperti rumah atau bangunan. Pelabur sedemikian jarang terdedah kepada risiko kenaikan harga barang binaan dan upah buruh.

Tetapi menjadi pemaju tanah memerlukan dua perkara iaitu modal dan kepakaran. Jika anda mempunyai modal sekalipun tetapi tidak mempunyai kepakaran keputusan yang silap boleh terjadi. Sebaliknya jika ada kepakaran pun, anda tidak mampu berbuat apa-apa tanpa modal yang setimpal. Kejayaan kecil boleh dicapai jika anda dapat membeli sebuah tanah pada harga yang murah di lokasi strategik dan tidak memerlukan kos proses yang tinggi. anda tidak perlu menghabiskan masa dan mengawasi tanah anda sepanjang masa. Anda boleh terus meneruskan kerjaya

anda dan menunggu sahaja pulangan apabila ia dijual kelak. Jadi, anda boleh mengecap kebebasan kewangan tanpa perlu berhenti kerja.

Keuntungan dikongsi

Konsep ini bukannya baru tetapi sudah lama digunakan oleh jutawan-jutawan hartanah seperti Donald Trump, Bob Hope, Roy Sakioka, Howard Hughes dan Li Kah Shing. Mereka sedar akan hukum hartanah iaitu tambah status kepada sebidang tanah dengan meletakkan satu "pelan konsep",mohon kepada kerajaan dan sekiranya diluluskan dapat keuntungan berlipat ganda. Keuntungan yang boleh dikongsi beramai-ramai jika dikawal selia oleh satu badan pengurusan.

Satu contoh tempatan di Malaysia ialah Country Heights Mines Resort City di Seri Kembangan. Asalnya tanah lombong, konsepnya "Syurga Tempat Peranginan". la kemudian ditambah dengan jalan, air, elektrik dan sistem saliran/ kumbahan dan kemudian tunggu kelulusan dari kerajaan dan hasilnya boleh dilihat sendiri. Bagaimana kalau kita semua menjadi pelabur semasa tanah lombong dahulu? Sudah pasti akan mendapat habuan walaupun ramai bukan?. Tetapi ini cerita dahulu, peluang sudah tertutup tetapi peluang di luar negara masih ada.

Beberapa kelebihan melabur dalam pakej 'landbanking' ini bagi pelabur-pelabur kecil:

  • Tidak perlu menanggung kos tahunan yang biasanya ditanggung oleh pihak pemaju kepada pihak ketiga seperti kerajaan, badan tempatan, urusan perundangan yang berpusat di luar Malaysia.  

•   Pelabur boleh menstrukturkan kontrak beli/ jual supaya mengandungi jaminan perlindungan modal secara menandatangani perjanjian pembelian atau harga opsyen (option price).

•   Pelabur dapat surat geran bukti pembelian yang   boleh   dipindah  milik  kepada   waris mengikut undang-undang pusaka di negeri masing-masing