Nyonya Makan Sirih

nyonya_makan_sirih

Pokok Nyonya Makan Sirih atau nama saintifiknya Clerodendron thomsonae dipercayai dapat merawat sakit telinga. Caranya ialah daun ditumbuk dan dititiskan air daun tadi ke dalam telinga. Selain itu, air rebusan daun tersebut dapat membuang toksin dalam badan.

Tentu ramai yang menanam pokok ini di rumah. Bunganya memang menarik…

Number of View :8534

7 comments

  1. La….mula2 baca ingatkan nyanya(perempuan) tengah mkn sirih…..ada jg pokok nama gini ye….sy x pernah tgk & x pernah dgr….apapun pokok & bunganya cantik sangat……ni,bunga warna putih ni wangi la kot ye…
    Tahniah pada sedara admin,blog ni dh makain ramai folower……gud luck…!!!!

  2. yg ni tak silap sy di panggil juga pokok hati berdarah.. bunga nyer mcm bunga kertas.. takde bau… sy ada tanam kat umah pokok nii

  3. Dulu ada arwah mak tanam ,tapi sekarang dah mati ,tak tau pulak namanya ‘nyonya makan sirih’…Saya akan cuba cari balik benihnya untuk dijadikan koleksi peribadi saya. Ada dua warna bunganya putih dan kemerah-merahan.

  4. Pokok nyonya makan sirih ni dulu2 mak saya ada tanam kat halam rumah. Kalau tak silap saya, pokok ni ada 2 wrna. Warna pink dan putih.. Skrg pun kat nurseri pokok ada lagi yg jual.

  5. hai! sexy dtg lg. sexy dh ktagih dgn blog ni. emm.. takder hadiah mistri ke en.fazli? hi2!
    *
    sexy ada pokok ni kt rmh. 1 wrn merah krim, 1 wrn purple krim. takde bau. lama x dpotong pnjg jer ‘tgn’ dia mmanjat kt pkk lain. pkok yg dsemai atas tnh hr 2, mninglkn akar serabut yg kluar dr polybeg yg akhirny tmbuh ank pkok baru.. x dan lg sexy nk pndahkn dlm pasu pkok induk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam