Cili Melangsingkan Badan

cili-padi

Makan pedas sebenarnya elok juga untuk langsing. Mengikut kajian di Laval University, Kanada, menunjukkan makanan pedas mempunyai ‘capsaicin’. Bahan ini akan merangsang badan dan mempercepatkan proses metabolisme. Namun, jika diambil keterlaluan, ia boleh mengakibatkan masalah kepada usus. Pengambilan secara terkawal dan masih dalam kadar ‘selamat’ dapat membantu tubuh membakar kalori berlebihan.

Kenapa perlu langsingkan badan? Ini penting bagi mengurangkan risiko diserang kanser, mudah bergerak, tubuh lebih bertenaga, hormon stabil dan otak dapat berfungi dengan lebih baik.

p/s:  >> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tanaman hiasan, pokok herba.. buah-buahan nadir.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di Channel Telegram Peminat Tumbuhan..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :8693

2 comments

  1. Salam..
    .
    Nampok gayo e…den kono jadi orang nogori la….makan podeh2 spy badan langsing …Hari2 bantai cili api..raso den la…seminggu yo mau buleh pakai saiz s nih….
    .
    Tapi kalo tengok an gambar cili tuh…raso den la…podeh gilo raso ee….mau berapi telingo…

  2. Saya memang dari keturunan melayu cross hybrid mingkabau + Rawa, kala dulu bab makan cili ni berulam pun boleh, sekarang ni makan pedas sikit ,alamat kena bertapa dalam tandas lee nampaknya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam