Khasiat Kailan

khasiat-kailan
Sayur Kailan merupakan salah satu jenis sayur yang sedap dimakan. Kebiasaannya kailan dimakan mentah, digoreng atau dimasak. Masakan yang popular menggunakan sayur kailan ialah seperti kailan ikan masin atau dimasak dengan sos tiram.

Tahukah anda? Kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap makan kalian dan sayur krusifer jenis lain akan kurang risiko mendapat kanser kolon, paru-paru dan payudara. Selain itu, sayur kailan juga mengandungi Vitamin C yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan tisu, kesihatan kulit , menjaga kesihatan system penghadaman dan perkembangan mata dengan baik.

Number of View :8865

4 comments

  1. ia nie kailan…bila kita tanam dalam bekas yang sempit, kailan tak dapat membesar dgn baik..jadi mcm tu la rupe nyerrrr…sebab saya dah buat,tu yang sy tau…hehehehe

  2. Salam kenalan, baru berjumpa ni..

    Memang berinformasi sgt blog ni. Rasa terhibur melihat gambar dan informasinya. Pasal Kailan ni saya keliru sgt antara kailan dan kale. Ada yg kata kale samalah macam kailan. Bila saya google gambar kale ni memang lain. Daunnya kerinting sedikit. Boleh tak En Fazlisyam komen sikit.

    Aduhai mengidam sungguh nak menanam pokok avokado tapi tak tahu nak dapatkan benih pokok dimana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam