Kemangi

Kemangi atau nama saintifiknya Ocimum sanctum Linn dari keluarga “Lamiaceae /Labiatae” adalah sejenis tumbuhan tropika yang terdapat di Malaysia. Pokok Kemangi merupakan sejenis pokok herba dan sering ditanam dikawasan sekitar rumah.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :12375

19 comments

  1. Yang saya tau pokok ni ada beberapa spesis….yang selalu diguna dalam masakan italy dikenali sebagai daun basil.rupanya sama tapi tekstur daunnya agak lembut.Satu lagi orang panggil daun selasih dan biasanya orang makan dengan laksa johor atau jadikan ulam atau perasa makanan.Ada satu lagi,rupanya masih sama tapi bau lebih kuat,orang panggil daun ruku-ruku dan dijadikan ubat lelah…..Yang macam dalam gambar ni saya panggil daun kemangi jugak.Sedap dijadikan ulam….

  2. En Shahril,

    Pokok ni bleh tanam menggunakan keratan batang.Kat pasar @ pasar tani ada jual daun selasih ni seikat dlm $1.00 je….lepas makan daunnya,batang tu boleh cucuk je kt tanah berpasir @ dlm pasu berisi tanah bakar.Klu nk remdam dlm botol berisi air dulupun boleh.Bila dh berakar baru ubah tanam dlm pasu….TQ

  3. Daun kemangi boleh buat ubat ketuat. Caranya dengan ramas2 daunnya dan gosok pada ketuat. Kecik-kecik dulu saya pernah buat dan tak sangka lepas gosok dengan daun tu, ketuat saya hilang sikit demi sedikit dan terus tidak ada lagi. Alhamdulillah.

  4. betul kata cikdet. saya suka kutip ulam ni tiap kali balik rumah mak. lps makan mulut rasa berangin skit mcm kunyah pudina

  5. Bijinya yang tua (hitam) rendam dalam air, jadilah ‘telur katak’. Dulu banyak dimasukkan dalam air sirap dan dijual di warung-warung. Sekarang dah susah nak minum sirap telur katak ni.
    Pucuk kemangi banyak dijual di pasar besar Melaka (belakang Melaka Sentral)
    Kat Indonesia pucuk ni sering dijadikan sebahagian dari hidangan ‘Pecel lele’ dan sebagai ulam utama dalam menu ulaman disana. Betul tak Pak Hassan?

  6. mengikut gambar di atas ini, yang ni namanya ocimum basilicum, iaitu kemangi.kalau ocimum sanctum @tenuiflorum, barulah selasih. spesis berbeza tetapi genus yang sama. common name dua2 kita panggil basil,tapi biasa yang buat dl culinary ialah o. basilicum.ada banyak acccessions n bau serta rasanya bergantung kepada types of soil, seasons n climate sesebuah negara.ocimum sanctum x begitu sesuai untuk dimakan kerana baunya yg keras sikit, tapi org hindu sukakan pokok ni n they call it holy basil @tulasi.

  7. saya ada tanam pokok kemangi ni. mudah sangat membiak dengan bijinya. walaupun sebelum ni tak tau kelebihannya, tapi saya tanam juga sebab suka baunya. terima kasih kpd semua di sini sebab sekarang saya dah tau apa khasiat pokok ni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam