Kaktus di Cameron Highlands

Masih lagi segar dalam ingatan… Gambar ni aku ambil masa aku bercuti ke Cameron Highlands bulan Jun tahun lepas.  Saja nak tunjuk dekat pembaca setia Blog ini. Aku tahu ramai yang berminat dengan kaktus ini.

Keluarga kaktus ni memang besar dan bermacam spesis yang mempunyai pelbagai bentuk, saiz dan pelbagai warna. Persaman yang paling ketara di dalam dunia kaktus ini ialah setiap jenis kaktus boleh dikatakan mempunyai duri, tak kiralah duri halus mahupun kasar.

Sempat jugalah beli lebih 20 jenis kaktus untuk di bawa pulang. Tapi sayang, bukan semua yang hidup dengan baik. Yang tinggal kini cuma 5 jenis kaktus sahaja yang saya rasa yang mempunyai ketahanan yang tinggi walaupun tidak disiram air berminggu-minggu.

Terasa ingin bercuti semula ke Cameron Highlands apabila melihat kaktus-kaktus ini.

So.. adakah anda mempunyai koleksi kaktus seperti ini?

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :19213

43 comments

  1. hello…saya amat teramat sangat berminat dgn kaktus.sekarang saya mempunyai enam jenis kaktus.kebetulan melihat gambar2 kaktus di atas,hati ini dah tidak sabar dan berkobar-kobar nak membeli dan menambah koleksi kaktus.kebetulan dlm masa terdekat ini saya dan keluarga akan pergi bercuti di cameron highland.saya dengar kaktus di cameron highlan murah2.tak sabar rasanya nak menambah koleksi.o ya di mana boleh beli biji benih kaktus ya?

  2. mcm mana cara penjagaan pokok kaktus ne yerk…….saya minat sangat sgt nak belajar cara2 penjagaan kaktus

  3. hi.emm ni nak crita pengalaman masa bercuti d cameron.memang benar bnyk kaktus yg murah2 d jual kat sna.sya pun x ketinggalan membeli 14 pasu kaktus.klu diikutkan hati macam nak beli semua tapi bonet kereta da penuh dgn brg2…no space for my kaktus.en.hikaru,menjaga kaktus ni senang ja.klu sya setiap seminggu bru siram kaktus tu.and yg pnting taknak terlalu basah.pastu ada lah kena cahaya matahari.

  4. sy ada beratus koleksi kaktus (pkok lain jgn critala). setiap hr mesti ckp ngn pkok tu @ plg x jngok ikut tingkap. kdg tgh mlm buta! bkn takut org curi tp syg sgt. org nak sy bg jer tp biasanya mrk x smpai hati sbb kaktus ni comel sgt.

  5. hai hikaru! kaktus ni ikut jenis jgk. ada tu 10 thn x siram pn blh hdp (tp kitala yg x tahan dgr dia mjerit, air! air! air! he2!). ada yg hny sembur dgn air. nk senang tgk je daun/btgny. jika lmbik tu tnda2 byk sgt disiram air. bg yg kecik tu, rugi jika ltk dlm pasu besar kcuali kita campur2 buat mcm tmn mini kaktus. nk dia jd lbh bharga ltk di sudut trtntu. yg plg kena jaga bila dijgkiti kulat, jwpnny jika mls sembur racun, buangkn jer. jika x, brjngkit dgn yg lain. hati2 krn ada jenis berduri, duri halus kulit mjd gatal2, duri kasar blh jd bengkak2. silap hr bln org kata kena dera!

  6. jj, cayelah.. byk info aku dpt. pasni, pasti kaktus aku pjg umur. Ingatkan aku sorang jer yg asyik kematian kaktus , rupenye ade org len lg… hehehe. Tak ler rase mcm hampeh sgt.

  7. mcm mane nk knl pasti, kaktus tue dijangkiti kulat? Lg satu, ape jenis baje yg leh digunakan utk tumbesaran kaktus, utk dia membiak ker? aku penh perasan, di dlm tanah dlm pasu kaktus aku tue, ade bende kecik , bulat , jernih kekuningan, kecik sikit dr telur cicak, amende tue? Kdg2 ade kat celah2 akar kaktus….

  8. boleh bagi tips psal kaktus?..cara penjagaan,bila patut bagi baja supaya berbunga.sehari berapa kali patut siram?

    Tq admin;)

  9. salam…aq pon ade kaktus jgk…aku beli 7 thun lps kt cameron jgk la…

    skrg da besar da pon…mcm nk same besar mcm aq da…hehehe…

    aq rse mcm nk bwk ke mne2 je kaktus yg kecik dan comel………..

  10. PASU:

    Tidak beli pasu terlalu besar drpd pokok untuk elakkan penyiraman terlalu banyak ini yang mana menyebabkan kaktus itu akan mereput dan mati.

    TANAH:

    Sebaik-baiknya menggunakan tanah yang khas utk tanaman kaktus ataupun boleh dibuat sendiri, satu bahagian tanah siap (potting soil) dgn satu bahagian campuran pasir serta satu bahagian batu kelikir halus boleh dapatkan di gardening store.

    PEMASUAN SEMULA:

    Elakkan akan akar kaktus cedera semasa mengeluarkkan dari pasu lama. Tanam seperti biasa. Kastus sepatutnya tidak disiram terlalu banyak air dan terkena terus matahari sekurangnya seminggu agar kaktus dapat menyensuaikan dengan ‘rumah’ baru.
    Selepas pemasuan, tidak mengalihkan sekerap yang munkin kecuali apabila perlu sahaja bagi mengelakkan dari pergerakkan akar kaktus yang mana akan membantutkan pembesarannya.

    PENYIRAMAN:

    Siram sebenarnya tidak perlu merujuk spesifikasi ataupun ‘servis manual’..hahaha.Cara terbaik untuk ketahui banyak mana air yang perlu untuk pokok ini serap dengan meyelup setengah daripada pasu kedalam bekas berisi air yang lebih besar. Spt gambar ini http://images.onezzzart.multiply.com/image/3/photos/13/1200×1200/2/kaktus.jpg?et=HIJnbr75FVVYipuCx5cdLg&nmid=291082127
    dan tidak terlalu lama dalam beberapa saat(agak-agak). Jika terlebih meyebabkan akar serta pangkal mereput.

    BAJA:

    Baja lebih kurang 3 bulan sekali. Low nitrogen fertilizer adalah yang terbaik.

    ***Seperti kita lihat, tanaman kaktus begitu seronok seperti yang ‘jj’ komen diatas juga senang. Ikut saja peraturan pokok nie.. terutamanya JANGAN TERlEBIH SIRAM. 🙂

  11. saya masih tak tahu kenapa kaktus di Malaysia ni boleh hidup di kawasan sejuk tak seperti kaktus di negara Arab tu. bila dah bawak keluar cameron jer mulalah kaktus tu nak mati. pasal apa kaktus kat negara arab tu boleh hidup di kawasan cuaca panas?

  12. cerita terbaru ttg kaktus yg evy beli hampir 2 thn lalu kat cameron..mula2 evy letak la tempat teduh kaktus2 evy tu..sebab kat cameron kan sejuk,evy takut la konon klu kaktus tu terlalu kena cahaya nanti ko…tapi hari demi hari evy tgk,kaktus2 evy jd kuning,lembik dan mcm tak sihat..sdg kan sekali seminggu ja siram…bila tgk kaktus smua lembik,evy cuba la tak siram smpai 2 minggu..lagi teruk jd nya…last2 evy ingat nak berputus asa ja..dah taknak jga kaktus tu..sakit hati…evy angkut semua kaktus2 evy..letak kat tempat kena direct sun…biar kena ujan and panas terik..dlm seminggu..evy tgk..wow…kaktus2 evy dah sihat kembali..kaler hijau..and ada baby plak tu..now semua kaktus tu evy biarkan ja kena panas dn ujan…tak pernah siram pun..
    mula2 kalau nak letak kaktus pt direct sun,cuba dulu selama 2 ari..klu kaktus tu trus lembik mcm nak mati,letak balik tempat teduh..mgkn tak biasa la..mcm kaktus jiran evy..dia nak ikut cara evy,letak temat panas tapi last2 banyak kaktus dia mati tak tahan panas and kena ujan..

  13. waaaaa! dh stahun jj x dtg cni. slm. now jj x nk guner dh nama 2 tp nama baru jj ialah sexy! he2! sexy ada gak komen pasal pkk2 lain dlm blog e.fazli. so. blh baca sndiri. gmbr kaktus sexy yg bratus tu dsimpan dlm komputer tp dh byk sgt org cucuk, mak nenek virus dlm laptop n 1 hr abang angkat (wakaka!!!) g kedai n format. pndkkn criter, no bekap. so hangus gmbr2 tu. nk jd kn criter jgk masa 2 sexy br bli kamera so pntg tgk makhluk, mesti nk tngkp gmbr. skrag dh x ssmngat mcm 2009. Demi Allah sexy x tipu. pkk yg byk kt rmh yg dlm polibeg, akarny dh 100 kaki dlm tanah. sexy bzzzzzzzzzzz giler tp alhamdullah dr smlm sexy duk btamu d cni. KPD EVY dll, kaktus ni byk jenis, ada yg x blh kena cahaya matahari. yg blh tnm dlm bilik pn tgk jenis jgk. sexy NK SOLAT ZOHOR DULU. SALAM.

  14. slmt pg. sexy rasa pelik. kat kmputer sexy skrg April 20th, 2010 at 8.46 am. smlm rasa klakar lak. Solat zohor kul 6 : 13 am. he2! bab kmpter ni bkn reti sgt pn. dh byk komen dlm blog org. ada gak minat nk buat blok sndri tp nnt bengkrap plk e. fazli. He2!

  15. Ni sexy nk sambung crita bab kaktus k. Tgk gmbr kat atas. Gmbr 1, 2, 3, 4 & 5. (NOTA : SIRAM BUKANNY DGN SEBALDI AIR TP TGK JUMLAH TANAHNY.. MARAH NI! he2!)
    jenis 1-5, tanah x kisah. cucuk je hidup. KAKTUS 3 AMAT SESUAI UTK YG BUAT CBUK MCM KLIK2 DPT DUIT. HE2!
    kaktus 3 & 4 amat dsukai siput bulan coz kaktus 1 & 5 siput x lepas! he2!

    Kaktus 1, duri tajam n pjg. kaktus ni amat tahan lasak. x siram bbulan pn takpe namun hasilny ia jd lonjong @ xjd bulat mcm gmbr 2 n amat/agak snstif dgn air yg byk, btgny mjd lembik. o.k. jika akarny msh elok n ada ‘baki’ lg maka blhh dsimpan dgn mnukar tnh yg ‘kering’. Jika nsb x baik buatla knduri arwah. Bg yg besar blh jd titik tumpu dlm pasu bulat rndh n ditanam b= kaktus gmbr 2 & 4 serta batu2 kecil. Wa! G2! ada potensi tuk bbunga. Blh tnm dlm rmh n 1′ 1’x kena matahari.

    Kaktus 2, pn thn lasak. ah tp agak2 la, jgn tnm kt tnh b’air b= kiambang plk. x pyh siram sgt tp jika tlbh siram pn dia x marah. he2! Tanda krg air ialah ia btgny jd kecut @ ‘lendut’. Jika dh mati tandanya duri je yg tnggl. he2! ada yg bpotensi tuk bbunga.

    *
    Kaktus 3. Lasak t’utama yg plg depan. kita campak je blh tumbuh. apa jenis tnh pn xkisah. Blh jd titik tumpu d+ kaktus 1,2,4 & 5 serta bt2 kecil dlm pasu rendah/tinggi. Blh tnm dlm/luar rmh waima dlm gua. sexy luper ia blh bbunga ke tak. maklumla anak ramai.. he2!
    yg mcm pkk pandan wangi 2, jika nmpk mcm mati/kering giler, cuba siram. insya Allah. gmbr kecikny tgk gmbr 4 baris 5 bwh. bunga pjg mcm lidah jin.
    kaktus 4. baris 1 & 2. siram 1 x sminggu. blh ltk dlm/luar rmh tp snstif dgn air yg byk. tanda krg air ialah bolany jd kecil. amat lmbt besarny. bbunga. baris 3 & 4. lasak. blh tnm dlm/luar rumah. x mandi stahun pn dia fhm kita nk bjimat. he2! blh mbesar n tinggi. 3 lmbat ckit. tnh x kisah. x bbunga. baris 5 pun lasak. kecuali yg mcm pokok duit, yg lain x tinggi tp mbiak. tnh x kisah.

    kaktus 5 kecuali baris 1 & 2, lasak. blh siram/x. tanda krg air = kaktus 1. bbunga. LAMBAT BESAU!

    *pokok adlh makhluk yg snstif. dia blh faham dgn kita. kita marah @ syg. dgalakkn bckp n belai. insya Allah ia akn subur wp x bbaja.

    **kulat = kutu putih/kutu hitam/kutu perang.

    ***sexy x dptla nk komen pkk kaktus maner yg snstif coz xder gmbrnyer. JUMPER LAGI.. BYE2!

  16. ALAHAI! TERTINGGAL PASU! DTG AMBIK NI!
    *
    hai evy. sexy ada baca dlm blok evy tp pyh dpt ‘line’ so sexy komen d cni aja. hrp bila evy mlwt d cni, blhla baca. sexy ni hantu pokok n kucing.
    *
    gloxina ada ‘ubi’. so jika daunnya layu atau nmpk tinggal tanah je, jgn buang tp siram. insya Allah akan tumbuh tunas baru. sexy penah tanam (bunga putih pink, putih purple n merah ati) tp kasi org sbb dia mntak. lagi pn rmh sexy dh mcm hutan! he2!
    *
    crown of thorn (mahkota brduri) pula senang mjaga n mdh tumbuh wp btgny mcm nk mati. kt rmh sexy mcm2 warna. adakala warnany bergantung kpd cahaya matahari yg diterima. jika nk bbunga lebat evy letak kat luar rmh, kena cahaya matahari terik tp jgn lupa siram ya.

  17. hai,saya sudah 4 tahun dah berminat dgn pkk kaktus.sampai sekarang saya masih ada 50 pasu kaktus kat rumah.setiap 3 bulan mesti ada 1 pokok yang mati.
    nak tanye satu soalan…macam mane nak bagi pokok kaktus ni cepat membesar.

    nuel trg

  18. nuel,
    nok kaktus tu cepak besor pong tngok jenis gok. kalu jenis renek mmg x mboh besornyer. acu terai wat sexy wat dalang bil.23 tu. kena cakap nge kaktus tu. jangang lok jer deh. kena sabor nanang kaktus ni…

  19. td g cameron highlands..
    teruja gile tgk mini cactus.beli 6 pasu jela ingat nak beli bnyak tapi xde tempat nak simpan dlm kete..hehe
    comel gile la kaktus kat sne
    geram je tgk..
    mle timbul minat nak jage kaktus..
    wah,rse cam br dapat baby baru je..hehe

  20. saya dah stat gilakan kaktus selepas melahirkan anak kedua saya…neway alhamdulillah anak saya takut ngan duri kaktus sbb pernah satu masa aritu dia terpegang kaktus dan menyebabkan dia terus takut pada kaktus2 saya…so slamat pokok kaktus saya…

  21. so far skg nih pokok kaktus saya dah masuk 40 jenis yg kesemuanya hidup segar bugar seperti di cameron highland jugak…saya beli kaktus2 tu just kat kedai bunga kat saleng yg mana pokok2 kaktus tu pun datang dari cameron jugak…so da save banyak r tuh…hee.hee…saya sayang kaktus saya..

  22. Berapa harga sebuah pokok kaktus? Terutama yg bersaiz kecil (dlm pasu kecil utk diletakkan diatas meja)

  23. hai bad!

    harga kaktus d cameron RM10. bg 6/7/8 pasu kecil. bila dh turun ke bumi hargany RM1 bg 02/3/4 dan RM2.50 bg 1. tgk nursery/ hubungan kita ngan tuan nursery tu.

  24. smlm (& hari2 sblumny.. he2!) sexy mmbli kaktus utk m+ koleksi. (‘abg angkat’ geleng kepala tp mngalah stlh mdengar pujukan). betapa cantikny ia (kaktus 2, bkn abg angkat la..). comel, cute, unik, tersendiri. goreng pun sedap!
    *
    sexy dlm proses nk 2kar pasu & tnh. skrg ada 200 /lbh.. sexy tak pasti. yg pasti, penat sbb kena bersihkn pasu2 kiut 2 dulu n gembur tnh sblm dtnm smula.

  25. hr kamis yg lps (n sebelum2ny) sexy ke pasar tani. sexy bli kaktus (mmg mesti pnya!) yg unik/ kaktus kawin. Dr hargany rm12, sexy bguling n yg mraung2, dptla rm9. utk 3 pasu.

  26. dh bkali2 ke cameron, mmbr2 dh tau prangai sexy n mrk biasanya akn bteriak ” kita campakkn jer sexy kt kedai kaktus tu pasti dia diam hingga kita dtg smula 2 jam kmudian pun sexy xkan siap lg mmilihnya”. SEXY SIHANTU KAKTUS.

  27. saya nak tumpang tanye…

    mm kat mane nursery yg jual pelbagai jenis kaktus tapi bukan kat cameron la???? * kalo leh nak area dekat2 KL…

    plz… nak tau sangat2..penting nie…huhu

  28. hai empty, jika nk koleksi byk2 skaligus mmg agak ssh tp bg sexy sndri yg ada kt rmh tu bknny 1 nursery je sexy pergi n amik masa btahun2 utk mengumpulny serta blanja yg bkn sdkit. so… sabarla.
    *
    nk crita ttg pkk kaktus kawin yg sexy bli kt pasar tani tu.
    musim hjn yg tiba baru2 ini mcurahkn kmarahanny kpd alam (fuh! bahasa bbunga tu!). abg angkat tegur mgapa x dipindahkn pkk kaktus pasar tani dr pagar rmh sbb tkena air hjn (aduh! prihatinnya dier… bila dia nk mlamar nih! ehek!). dh 3 hr tkena air hjn sexy amik pkk tsbt n ltk kt branda. 2 pkk msh teguh tp 1 pkk mecelur hujungny.
    *
    moralny dcni: sstgh pkk kaktus sensitif dgn air hjn. tu jer.
    *
    kaktus mini yg lain msh cute2. ptg ni nk usha nursery. Jumpa lagi. Insya Allah.

  29. pkk kaktus yg mlecur hujungny tkena air hjn hr tu, dh arwah. silap sexy sndri sbb x kluarknny dr tnhny yg basah tu.
    *
    slain air hjn, sstgh kaktus sensitif dgn siraman dr atas. daunny blh mlecur wp dgn kaedah semburan.

  30. kaktus sexy jenis bduri tebal n pnjg kena kulat. sexy kluarkn dr pasu n gosok dgn berus gg. sygny, dh dkt sbln myb lbh duk tgolek bwh sinki, x btnm. alhmdllh iany x mati coz iany jenis yg blh hdp dlm rmh spt gmbr2 kt atas 2.

  31. saya ada beli kaktus di cameron… sekarang ni kaktus tu dam mula mengeluarkan tunas baru… boleh tak saya buang tunas kecil tu supaya kaktus tu dapat menekalkan bentuknya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam