Kacang Tanduk dan Pisang Cungkil

kacang-tanduk

Beberapa hari lepas saya anda menerima beberapa email yang bertanyakan mengenai kacang tanduk dan pisang cungkil. Saya sendiri tidak pernah melihat atau mendengar mengenai nama pokok tersebut sebelum ini. Gambar kacang tanduk ada dikirimkan pada saya seperti yang anda lihat di atas. Namun mengenai pokok pisang cungkil saya masih belum ketahui lagi perihalnya.

“En syam saya ingin mohon bantuan dari en, saya perlu kacang tanduk @ kacang hantu dgn quantity yg byk. Dimana boleh saya dptkan kacang tersebut. Mohon bantuan segera.” Nasir(0124602318)

Kiriman Email : mnasir2020@gmail.com

“Salam.. Saya ingin bertanyakan mengenai benih pisang cungkil. en ada tak no contact tau mengetahui dimana tempat menjual atau ladang pisang untuk saya membeli sulur.”

Kiriman: halimahhashim_86@yahoo.com

Ada sesiapa yang tahu dan boleh membantu, silalah memberi komen…

Number of View :16831

12 comments

  1. apa yang pernah saya ketahwi mengenai kacang tanduk ni datangnya dari negeri cina dan taiwan.. kira2 4 tahun lepas seorang kawan ada mengirimkan pada sy kacang tersebut tapi diketahwi banyak ada dijual dipasar2…

  2. saya salah seorang peminat dan baru berjinak2 dalam dunia herba kerana semata untuk upgread diri sahaja dan sekadar perubatan terhadap haiwan yang telah saya ceburi hampir 20 tahun

  3. Salam…dah lama tak jengok web ni,makin menariklah pulok….tahniah booss.
    Saya pernah beli benda dlm gambor tuu…kat pasar malam wakaf che yeh, dah lama dah…3amah sebuter, kata penjual nya Man Tandok Kubau mmg asal kat china, byk di tanam atau tumbuh sendiri kat sana, biasanya tumbuh di gigi2 air. Dio namakan buah tandok kubau@seladang.

    Saya sendiri cuba tanam tapi tak menjadi,danlah naik sulur dlm stgh inci pastu kering,tok dan nak becagho getek….
    Setahu saya kaifiat gunanya cuma amal minum air rebusannya sahaja dan khasiatnya byk jugoklah, antaranya utk penyakit sendi mcm gout, yg lain2 tu tak igtlaah…..insyallah kalu jumpo si penjual tu sy tanya contact nombornya genamo….okey.

  4. saya berminat untuk mendalami bidang tumbuhan jenis herba ada sesiapa yang mengahtahwi tentang kursus atau yang berkaitan herba bolehlah membantu untuk menghubungi saya melalui no tpon: 0165928728 atau emaikan ke alamat rahmats@ sunway.com.my.

  5. kacang tanduk ni kt kampung saya dulu memang banyak, ia sejenis tumbuhan air, kira macam kiambang jugak la, dulu kat kampung saya orangtak heran pun sebab melambak kt dalam sungai, tak tau pulak rupa2nya ada nilai komersial tinggi, bentuk dia mmg unik sebab saling tak tumpah macam kepala kerbau siap dengan hidung,mulut and tanduk sekali..ktorang rebus jer,pastu kopek makan macam kacang rebus..rasa pun lebih kurang jugak la..lemak2 gitu..pernah jumpa kat pasar malam ipoh..memang mahal gak harga die ni..nti blik kampung saya try cari pokok dia, bleh simpankan untuk sesiapa yang berminat…

  6. Assalamualaikum,
    En Zamani, Jika tidak keberatan kalau En. Zamani dapat cari pokok kacang tanduk ni atau ada apa-apa info mengenainya harap dapat maklumkan pada saya juga di 0123129242 atau email noor11@ymail.com sebab saya dah lama juga cari pokok ni. Terima kasih.

  7. Di mana boleh saya beli pokok tembaga suasa. Lokasi saya sekarang di Kg. Chenderong Batu,Wakaf Bharu,Kelantan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam