Jantung Pisang

jantung-pisang

Bagi penggemar ulam, sudah tentu tahu bahawa jantung pisang juga boleh dicelur dan dibuat ulam. Selain dibuat ulam, jantung pisang juga boleh dimasak sebagai kerabu, masak lemak jantung pisang dan rendang jantung pisang.

jantung-pisang2

Jantung pisang mengandunggi 1.2 protein, 0.3% lemak, 7% karbohidrat, serta mengandunggi fosfurus dan zat besi. Dari segi khasiat perubatan, jantung pisang memberi tenaga dan membersihkan organ-organ dalam badan seperti jantung, hati dan membersihkan buah pinggang. Selain itu, ada sesetengah berpendapat, makan jantung pisang boleh menggalakkan pengeluaran susu ibu.

p/s:  >> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tanaman hiasan, pokok herba.. buah-buahan nadir.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di Channel Telegram Peminat Tumbuhan..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :9308

2 comments

  1. Dari lawatan saya kebooth UM diMAHA yang lalu, saya dapati, tissue culture benih pisang juga boleh dimulakan dari sel bahagian jantung pisang. Terperanjat jugak saya apabila diberitahu tentang ini. Mulanya saya sangka sel yg digunakan mesti dari kumpulan meristem sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam