Dahlia

Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial), berbunga di musim panas sampai musim gugur. Dahlia adalah bunga nasional negara Mexico yang juga merupakan negara asal bunga ini.

Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang biakkan. Pada tahun 1872, negeri Belanda menerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang runcing. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini.

Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu).

Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl.

Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle, negara bagian Washington, Amerika Syarikat.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

 

Number of View :7219

7 comments

  1. Aku rasa bertuah terjumpa dengan blog ni. Susah nak cari org yang minat pokok yg susah payah buat posting pasal pokok dlm internet. Tahniah!! jadi geng best ni.

  2. Salam raya. Biasanya musim raya/cuti yang paling saya suka. Mana tak nya. Time ni lah boleh jenjalan pi rumah sedara mara/kawan di merata tempat. Bebaru ni saya pi beraya di Rembau. Memang best bila mengenangkan prospect nak jumpa pokok2 yang biasa di tanam si kampung. Dan seperti yg diharap2 saya pulang ke KL dengan 3 batang anak pokok pisang hiasan (musaceae) yang tumbuh merata2 disekitar halaman rumah. Puas hati sgt. Kalaui nak beli kat Sg Buloh mau terbang RM50-60. By the way, saya Nizam dari K.L. Ni e-mail saya mny@bnm.gov.my. YM: bencoolen80

  3. masa kcik lu ada gak sexy mnnam dahlia kg. ingat2 lupa (wp sexy muda lg). biasany kt cameron bungany besar2. prnhla membli tp sexy x smgat sgt nk mnanamny skrg. pkk manja/ sexy x kuasa mlayan n mmujuk.

  4. kira2 bisa tidak bunga dahlia ini tumbuh dan berbunga di daerah padang sumatera barat. mohon infonya ya..soalnya penelitian saya tentang dahlia..

  5. saya dari seremban juga ingin membeli bunga ini sekiranya sesiapa tahu tolong emelkan saya terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam