Cili merah

Cili atau nama botaninya Capsicum annum dari keluarga Solanaceae berasal dari Mexico dan Amerika Selatan dan ditanam secara meluas di kebanyakan negara tropika termasuk Malaysia. Di Malaysia, ia juga dikenali sebagai Lada, Cabai, Cili Hijau atau Cili Merah. Faktor cuaca negara ini yang baik menjadikan tanaman Cili boleh hidup dengan subur.
Antara varieti yang disyorkan untuk ditanam ialah jenis Kulai atau Boris 15, MC4, MC5, MC11 dan MCI2. Hasil pengeluarannya juga boleh mencapai 15-20 tan untuk setiap hektar.
Penuaian perlu dilakukan pada tahap kematangan yang optimum yang kebiasaannya 60-75 hari selepas menanam di ladang atau apabila buah Cili berwarna hijau tua kemerahan untuk pasaran segar. Harga di ladang ketika ini ialah di antara RM5-RM6/kg manakala harga di pasar ialah di antara RM10-RM12.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :11189

6 comments

  1. berita baik…kpd peladang,petani & penternak..
    baja baik utk tanaman..sila hubungi saya utk maklumat lanjut..anda pasti puas hati dengan baja kami ini..bole digunakan utk ternakan jgk..mmg hasil mmberansangkan..
    kapita_luaq@yahoo.com
    pasti mendapat respon..cuba dl baru komplen

  2. tanam memang senang…tetapi untuk pemasaran sangatlah susah….untuk satu musim jak saya rugi rm 3500. payah betul

  3. salam, mazlee bole bg no phone tak? sb saya sedang mencari pasaran untuk lada/cili merah dan hijau. no saya 0122261204…tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam