Cendawan Ganoderma

cendawan-ganoderma
Cendawan Ganoderma atau lebih popular dengan Ling-zhi di kalangan masyarakat di China adalah sejenis cendawan yang mempunyai nilai-nilai perubatan atau farmaseutikal yang amat baik. Dari bentuk ciri fizikal, Ganoderma mempunyai ciri-ciri seperti mempunyai tangkai yang panjang, badan yang berkilat dan berwarna perang. Ia digunakan secara meluas  untuk mengatasi masalah kesihatan. Ling zhi asli apabila direbus, rasanya sangat pahit namun ia  dikatakan mempunyai antioksidan paling tinggi berbanding cendawan lain. Selain itu, ia juga mampu merendahkan kandungan kolesterol dan lemak dalam darah serta merendahkan kandungan gula dalam darah dan memulihkan fungsi pankreas.

p/s:  >> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tanaman hiasan, pokok herba.. buah-buahan nadir.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di Channel Telegram Peminat Tumbuhan..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :6467

2 comments

  1. Saya boleh katakan Ganoderma ini mmg ‘Raja Herba’…selama saya menyertai biznes DXN ini …ganoderma menunjukkan testimoni yang baik bagi pelbagai penyakit seperti pesakit kencing manis, kanser dan darah tinggi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam