Archive for the ‘Orkid’ Category

24 Jan, 2012

Pameran Orkid di HPPNK 2011

Posted by: admin In: @ HPPNK 2011|Orkid

Artikel kali ini saya nak update sedikit antara pameran yang menarik semasa Hari Peladang,Penternak Dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK 2011) yang lalu. Antaranya ialah pameran orkid yang dianjurkan oleh AgroFest Perak. Orkid yang anda lihat di bawah ini ialah diantara orkid yang memenangi pertandingan mengikut kategori atau kelas orkid. Sampai sini dulu saya dapat update mengenai […]

06 Oct, 2010

Orkid hutan

Posted by: admin In: Orkid

Siapa pengumpul koleksi orkid ? Benarkah nama orkid di  atas ini digelar tiger orkid?  Pertama kali saya mengenalinya ialah pada 7 tahun yang lalu di FRIM, Kepong. Saya tidaklah pakar dalam bidang orkid ni. Menurut penanam orkid jenis ini, kebanyakkan orkid ini ditemui di dalam hutan dan tumbuh secara liar. Saya tidak pasti bagaimana ia […]

25 Aug, 2009

Pameran Orkid di HPPNK 09

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan|Misai Kucing|Orkid

Apa macam? Cantik tak orkid ni.. Salah satu gambar orkid yang menarik bagi aku semasa pameran orkid semepena HPPNK 09. Gambar-gambar orkid lain yang sempat aku masukkan……. Kepada peminat orkid mesti geram kan tengok pokok-pokok orkid ni.. Sampai sini dulu sempatkan aku uploadkan gambar orkid untuk tatapan korang.. Kalau ada yang minat nak tengok gambar […]

Tags:

19 Aug, 2009

Tanam Orkid

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan|Orkid

Ade sesiapa berminat tanam orkid ? 1 pokok RM6 sahaja. Sebelum anda beli pastikan anda tahu menjaganya. Syok kan bila tengok pokok orkid sudah mengeluarkan bunga. Kalau yang rasa tak sabar nak tengok orkid berbunga, elok terus sahaja beli yang dah siap keluar bunga. Cuma mahal sedikitlah harganya kan. Number of View :16424

18 Aug, 2009

Orkid Bangkok Gold vs Ann Black

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan|Orkid

Gambar bunga orkid yang berwarna kuning di atas tu nama varietinya ialah Bangkok Gold dalam kelas Anranthera. Yang bewarna merah tu pula nama varietinya ialan Ann Black juga dalam kelas Anranthera. Number of View :5206

Related Posts with Thumbnails

Categories

Share on Facebook

This is the home page.Segalanya Tentang Tumbuhan…0
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014