Pameran Orkid Hutan

Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan 2017 (HPPNK) telah berlangsung pada 28 September hingga 1 Oktober 2017 yang lalu bertempat di Maeps, Serdang, Selangor. Antara pameran yang menarik perhatian ialah Pameran Orkid Hutan yang telah dianjurkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia. Bagi yang tidak sempat berkunjung ke sana, di sini saya kongsikan beberapa gambar yang sempat dirakamkan.

Orkid Dendrobium Andree Millar atau nama saintifiknya Dendrobium andreemillariae. Mengikut rujukan orkid ini terhasil dari kacukan (Den. atroviolaceum x Den. convolutum).

Paphiopedilum barbatum atau lebih dikenali sebagai slipper orkid, merupakan spesies orkid endemik bagi Semenanjung Malaysia.  Menurut rujukan, Orkid ini telah dijumpai tumbuh dengan banyak di Hutan Gunung Belumut, Johor yang merupakan kawasan hutan pergunungan.

Ionopsis paniculata atau juga dikenali sebagai Ionopsis utricularioides

Orkid Dendrobium anosmum atau Dendrobium lamellatum. Penulis tidak pasti, yang mana satu spesies yang tepat. Kebetulan, pokok tidak mengeluarkan bunga. Jika dilihat dalam carian Google, spesies ini mempunyai bunga yang sangat cantik.

Orkid Limbatum. Penulis tidak pasti apakah spesies sebenar orkid ini. Nama spesies yang terhampir  Bulbophyllum limbatum. Betul atau tidak, hanya pakar orkid sahaja mengetahui.

Dendrobium enobi (nama ini tidak dijumpai dalam senarai database tanaman). Menurut rujukan, spesies ini hasil kacukan antara spesies orkid Den. Enobi Komachi x Den. Laguna Princess.

Dendrobium pachyphyllum

Orkid Bulbophyllum hirtulum

Orkid Dendrobium hibiki (nama ini tidak dijumpai dalam senarai database tanaman). Menurut rujukan, spesies ini hasil kacukan antara spesies orkid Dendrobium bracteosum dan Dendrobium laevifolium

 

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhan

Number of View :4831

Pameran Orkid di HPPNK 2011

pameran-orkid

Artikel kali ini saya nak update sedikit antara pameran yang menarik semasa Hari Peladang,Penternak Dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK 2011) yang lalu. Antaranya ialah pameran orkid yang dianjurkan oleh AgroFest Perak. Orkid yang anda lihat di bawah ini ialah diantara orkid yang memenangi pertandingan mengikut kategori atau kelas orkid.

pameran-orkid2

pameran-orkid3

pameran-orkid4

pameran-orkid5

pameran-orkid6

pameran-orkid7

pameran-orkid8
Sampai sini dulu saya dapat update mengenai Pameran Orkid di HPPNK 2011.. Nantikan Artikel seterusnya….

Number of View :9847

Orkid hutan

tiger-orkid

tiger-orkid11

Siapa pengumpul koleksi orkid ? Benarkah nama orkid di  atas ini digelar tiger orkid?  Pertama kali saya mengenalinya ialah pada 7 tahun yang lalu di FRIM, Kepong. Saya tidaklah pakar dalam bidang orkid ni. Menurut penanam orkid jenis ini, kebanyakkan orkid ini ditemui di dalam hutan dan tumbuh secara liar. Saya tidak pasti bagaimana ia diambil di dalam hutan, cuma apa yang saya lihat orkid jenis ini memang sesuai di atas tanah. Batang dan daunnya juga menarik mata memandang.

Jika anda ada koleksi orkid jenis ini di rumah, bolehlah berkongsikan rahsia orkid ini di sini..

Number of View :20566

Pameran Orkid di HPPNK 09

orkid2

Apa macam? Cantik tak orkid ni.. Salah satu gambar orkid yang menarik bagi aku semasa pameran orkid semepena HPPNK 09.

orkid21

Gambar-gambar orkid lain yang sempat aku masukkan…….

orkid3

Kepada peminat orkid mesti geram kan tengok pokok-pokok orkid ni..

orkid4

Sampai sini dulu sempatkan aku uploadkan gambar orkid untuk tatapan korang.. Kalau ada yang minat nak tengok gambar orkid yang lain.. next time boleh aku masukkan..

Number of View :12528

Tanam Orkid

orkid

Ade sesiapa berminat tanam orkid ? 1 pokok RM6 sahaja. Sebelum anda beli pastikan anda tahu menjaganya.

orkid1

Syok kan bila tengok pokok orkid sudah mengeluarkan bunga. Kalau yang rasa tak sabar nak tengok orkid berbunga, elok terus sahaja beli yang dah siap keluar bunga. Cuma mahal sedikitlah harganya kan.

Number of View :22277