Pameran Orkid di HPPNK 2011

pameran-orkid

Artikel kali ini saya nak update sedikit antara pameran yang menarik semasa Hari Peladang,Penternak Dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK 2011) yang lalu. Antaranya ialah pameran orkid yang dianjurkan oleh AgroFest Perak. Orkid yang anda lihat di bawah ini ialah diantara orkid yang memenangi pertandingan mengikut kategori atau kelas orkid.

pameran-orkid2

pameran-orkid3

pameran-orkid4

pameran-orkid5

pameran-orkid6

pameran-orkid7

pameran-orkid8
Sampai sini dulu saya dapat update mengenai Pameran Orkid di HPPNK 2011.. Nantikan Artikel seterusnya….

Number of View :7618

Orkid hutan

tiger-orkid

tiger-orkid11

Siapa pengumpul koleksi orkid ? Benarkah nama orkid di  atas ini digelar tiger orkid?  Pertama kali saya mengenalinya ialah pada 7 tahun yang lalu di FRIM, Kepong. Saya tidaklah pakar dalam bidang orkid ni. Menurut penanam orkid jenis ini, kebanyakkan orkid ini ditemui di dalam hutan dan tumbuh secara liar. Saya tidak pasti bagaimana ia diambil di dalam hutan, cuma apa yang saya lihat orkid jenis ini memang sesuai di atas tanah. Batang dan daunnya juga menarik mata memandang.

Jika anda ada koleksi orkid jenis ini di rumah, bolehlah berkongsikan rahsia orkid ini di sini..

Number of View :16635

Pameran Orkid di HPPNK 09

orkid2

Apa macam? Cantik tak orkid ni.. Salah satu gambar orkid yang menarik bagi aku semasa pameran orkid semepena HPPNK 09.

orkid21

Gambar-gambar orkid lain yang sempat aku masukkan…….

orkid3

Kepada peminat orkid mesti geram kan tengok pokok-pokok orkid ni..

orkid4

Sampai sini dulu sempatkan aku uploadkan gambar orkid untuk tatapan korang.. Kalau ada yang minat nak tengok gambar orkid yang lain.. next time boleh aku masukkan..

Number of View :10974

Tanam Orkid

orkid

Ade sesiapa berminat tanam orkid ? 1 pokok RM6 sahaja. Sebelum anda beli pastikan anda tahu menjaganya.

orkid1

Syok kan bila tengok pokok orkid sudah mengeluarkan bunga. Kalau yang rasa tak sabar nak tengok orkid berbunga, elok terus sahaja beli yang dah siap keluar bunga. Cuma mahal sedikitlah harganya kan.

Number of View :18056

Orkid Bangkok Gold vs Ann Black

Gambar bunga orkid yang berwarna kuning di atas tu nama varietinya ialah Bangkok Gold dalam kelas Anranthera. Yang bewarna merah tu pula nama varietinya ialan Ann Black juga dalam kelas Anranthera.

Number of View :5758