Booking Online dengan Traveloka

Artikel kali ini, aku nak kongsi sedikit kepada mereka yang suka pergi melancong. Tak perlu susah-susah lagi ke travel agency tetapi kini ianya hanya dihujung jari anda sahaja. Semuanya boleh dibuat secara online atau booking secara online. Aku nak share dengan anda semua cara-cara bagaimana nak buat booking online tiket flight dengan harga yang sangat puas hati dan yang penting ianya murah. Ada caranya yang penting kena ada kemahiran untuk booking secara online. Jadi aku nak kongsi sedikit kepada anda semua cari nak dapatkan cheapest flights to Hong Kong guna Traveloka.

So kalau nak dapatkan harga tiket murah, first sekali anda kena pergi ke web Traveloka atau appsnya. Anda boleh pergi kat pautan link https://www.traveloka.com/en-my/emirates terus sebab kat sini anda boleh search flight yang ada contohnya kalau anda nak ke Hong Kong, atau nak buat book emirates flights online, first sekali anda pilih tarikh yang ingin anda ingin rancangkan, dan cadangan aku anda pilih tarikh bukan cuti sekolah atau bukan musim perayaan sebab masa tu anda akan dapat harga yang best. Pastu anda click search flight. Kalau tak dapat maksudnya takdelah kat tarikh tu so anda kena search tarikh lain pula. Dia keluar jugak result dari airline lain.. jadi anda boleh bandingkan harga senang je pada satu tempat.

Siapa sebenarnya Emirates Airlines ni kan? Mereka ni famous sebenarnya sebab diorang dari Emirates group and ada sponsor a few club bolasepak gergasi dunia. Mereka asal dari Dubai, UAE and sala satu leading airlines yang ada inflight entertainment yang terbaik. Dia ada 3 jenis class seating iaitu Economy, Business dan first class. Ikut selera dan citarasa anda ingin yang mana satu sebab kesemuanya sangat selesa. Yang penting bajet korang lebih rendah dari sebelum ni.

Di Hong Kong anda boleh pergi ke banyak tempat. Beroperasi seawal 7 pagi sehinggalah lewat malam pada pukul 12 tengah malam, Peak Tram merupakan sebuah pengangkutan penting yang mula diwujudkan oleh pihak British pada tahun 1888 untuk kemudahan mereka serta yang tinggal di kawasan sekeliling. Namun kini, Peak Tram boleh digunakan oleh orang ramai untuk menuju ke puncak bukit Victoria Peak. Waktu yang diambil untuk sampai ke puncak hanyalah 7 minit dengan waktu bertolak pada setiap 10 ke 15 minit. Sesudah sampai ke puncak, anda boleh mendapatkan tiket Tram Sky Pass untuk melihat view Hong Kong dari Sky Terrace 428 yang merupakan platform pemerhatian yang tertinggi di Hong Kong.

Sky 100 adalah sebuah dek pemerhatian yang terletak pada tingkat yang ke-100 struktur tertinggi di Hong Kong, the International Commerce Centre (ICC). Terletak pada ketinggian 393 meter dari paras laut, menjadikan Sky 100 sebagai dek pemerhatian indoor yang tertinggi di bandaraya ni. Dari dek ini, anda dan keluarga dapat menikmati view sekeliling Hong Kong dari segenap pelusuk. Terfikir berapa lamalah agaknya naik lif untuk sampai ke tingkat 100 tu? Tak lebih 60 saat pun sebenarnya! Sebabnya, mereka menggunakan lif yang berkelajuan tinggi. Tak cukup dengan itu, anda juga boleh menikmati keindahan Hong Kong melalui aplikasi interaktif mobile Sky100 dan Sky-High Tech Zone yang menggunakan teknologi Augmented Reality (AR) dan juga Virtual Reality (VR).

Mendapat anugerah Guinness Book of Records sebagai persembahan kekal cahaya dan bunyi yang terbesar di dunia, A Symphony Of Lights bukanlah sebuah view biasa yang boleh ditemui di tempat lain. Pertunjukan cahaya laser ini melibatkan 40 buah bangunan-bangunan percakar langit yang terletak di kedua-dua belah pelabuhan. Persembahan multimedia ini sudah bermula sejak dari tahun 2004 lagi di mana bangunan-bangunan penuh gah di kawasan sekitar akan menjadikan langit malam ibarat kanvas untuk limpahan cahaya laser yang penuh warna-warni. Pastikan anda membuat perancangan perjalanan yang teliti untuk datang ke sini kerana persembahan ini hanyalah berjalan selama 10 minit bermula dari pukul 8 malam. Sangat awesome kan sebab ada banyak aktiviti dan tempat yang anda boleh pergi nanti.

Number of View :15

Jualan Buah Buahan @ Agricultural Fair Thailand 2018

Artikel kali ini saya kongsikan sambungan dari artikel sebelum ini mengenai jualan buah-buahan yang terdapat di Agricultural Fair yang diadakan di University Prince of Songkla, Hatyai, Thailand. Di sini saya kongsikan gambar beberapa jenis buah-buahan yang popular dijual di negara Thailand.

Anggur antara buah paling popular dijual di sana hasil keluaran mereka sendiri. Buah ini antara buah yang sempat saya beli dan rasa. Walaupun saiznya tidak sebesar anggur import tetapi rasanya sangat sedap sekali dan buahnya juga tiada biji. Seingat saya 1kg berharga diantara RM10-RM5.

Lain-lain buah yang dijual seperti pisang kaki dan limau manis.

Tembikai wangi atau rock melon

Buah Asam Jawa yang mempunyai isi yang manis

Buah Durian. Tidak pasti jenis apa. Tidak banyak sangat durian ada dijual semasa pameran tersebut.

Buah Salak juga sempat saya beli dan rasa. Rasanya unik, sedikit berjus dan sedikit manis. Berbeza sekali dengan Salak di Malaysia. Malangnya yang saya beli bawa balik banyak mengandungi ulat di dalamnya.

Buah Mulberry dan jus mulbery jus turut dijual. Sedap juga air jus mulbery.

Buah Jambu

Buah Markisa kuning dan merah pun ada dijual. Jus Markisa pun banyak dijual di sana.

Selain itu, terdapat juga buah tampoi dan jentik-jentik. Sama seperti Malaysia.

Limau Bali isi merah

Buah Kurma antara buah yang juga menarik untuk dicuba. Rasanya juga sedap dan manis walaupun masih belum masak sepenuhnya. Malangnya tidak sempat beli untuk bawa balik.

Sampai di sini dahulu.. Artikel akan datang, saya akan kongsikan gambar jenis benih buah-buahan dan tanaman hiasan yang terdapat dijual di sana.

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

>> https://t.me/tumbuhanNumber of View :2337

Jualan Orkid @ Floria Putrajaya 2018

Floria Diraja Putrajaya 2018 masih lagi berlangsung dari 25 Ogos – 2 September 2018. Bagi peminat bunga Orkid boleh berkunjung segera kerana banyak pokok orkid yang menarik dan cantik ada dijual di sana. Harga pun boleh dikatakan berpatutan dan ada juga yang murah. Nasiblah saya bukan peminat tegar bunga orkid. Setakat tengok dan lihat sahaja.

Tak perlu saya ulas dengan lebih lanjut. Di sini saya akan kongsikan variasi  bunga orkid yang sempat saya rakamkan untuk tatapan mata anda.

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

>> https://t.me/tumbuhanNumber of View :2334

Cendawan Liar

Tahukah anda yang tidak semua cendawan liar beracun kerana ada sesetengahnya yang enak untuk dimakan. Dalam kalangan cendawan yang tidak beracun, ada pula yang tidak boleh dimakan kerana jasad buahnya yang keras atau pahit, contohnya kulat kayu. Selain memakan cendawan di pasaran seperti tiram kelabu dan telinga kera, ada spesies liar seperti cendawan kukur dan busut yang boleh dikutip di hutan sebagai makanan. Mengutip cendawan liar di hutan memerlukan pengalaman dan ilmu ciri-ciri cendawan yang selamat dimakan, contohnya cendawan busut kerana rupa bentuknya menyamai cendawan yang beracun seperti Amanita. Oleh itu, tidak disarankan sewenang-wenangnya mengutip dan memakan
cendawan yang dijumpai di hutan.

Cendawan mudah dijumpai di hutan disebabkan iklim Malaysia yang panas dan lembap sepanjang tahun. Bagaimanapun, ia sukar ditemui jika cuaca terlalu kering dan panas, melainkan spesies yang menghasilkan jasad buah yang tegar dan keras. Namun, persekitaran yang terlalu basah akibat hujan atau kelembapan yang terlalu tinggi pula boleh merosakkan jasad buah dan menyukarkan cendawan membiak. Kestabilan fisiologi dan persekitaran yang sesuai penting untuk kelangsungan hidup kesemua jenis cendawan.

Cendawan mempunyai tiga cara hidup yang berbeza yang dikenali sebagai mikoriza, saprofit dan parasit. Cendawan mikoriza seperti spesies Boletus mudah di dapati di atas tanah dan hidup secara simbiotik dengan akar pokok secara membekalkannya dengan nutrien. Cendawan saprofit mengakibatkan pereputan kayu atau bahan organik di lantai hutan. Ia dikelaskan mengikut hos, contohnya kulat di kayu mati dikenali sebagai ulat pereput kayu seperti Lentinus sajor-caju (kulat pereput perang dan putih). Cendawan yang tumbuh di dedaun reput pula penting dalam penguraian bahan untuk kesuburan tanah seperti jenis Marasmius manakala jenis Trichoderma menghasilkan kompos yang diproses menjadi baja atau bahan makanan ikan. Cendawan parasit mengakibatkan penyakit pokok di hutan dan ladang, contohnya Ganoderma boninense yang merosakkan pokok kelapa sawit.

Kaum Orang Asli di Semenanjung Malaysia seperti Negrito, Senoi dan Proto-Melayu biasa mengutip dan memakan cendawan liar. Penduduk bandar sama ada Melayu, Cina atau India pula hanya makan sesetengah jenis cendawan yang mudah diperoleh di pinggir hutan. Cendawan boleh digoreng, direbus atau dibakar mengikut cita rasa. Cendawan liar perlu direbus lama bagi mengelakkan keracunan.

Sumber : Biodiversity article, Buletin Frim in Focus, September 2016

 

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhanNumber of View :4293

Kaedah Tanam Semula Teratai

Artikel kali ini dipetik dari Buletin yang diterbitkan oleh FRIM pada September 2016 mengenai kaedah terbaik untuk menanam teratai atau nama saintifiknya Nelumbo nucifera.

Pemulihan semula populasi teratai telah dijalankan oleh FRIM secara menanam semula tumbuhan akuatik ini di pinggir tasik. Pokok teratai memerlukan sekurang-kurangnya 6 bulan untuk stabil. Teratai memerlukan tanah berlodak dengan kedalaman air kurang daripada satu meter untuk hidup subur. Bekalan benih diperoleh terutamanya daripada kawasan populasi teratai yang telah mati.

Pengambilan bahan tanaman dijalankan dengan mencabut bebola akar teratai secara berhati-hati bersama tanah berlodak untuk mengelakkan kecederaan akar serabut. Tanah lumpur yang lembap dan berair sesuai dijadikan media stok tanaman. Bahan tanaman direndam dalam kolam semaian dengan jarak satu meter antara satu sama lain. Selain kolam semaian, pasu besar yang berisi air juga digunakan sebagai tempat semaian.

Bahan tanaman berada di tapak semaian selama dua bulan sehingga akarnya stabil dan tumbuhnya tunas yang baharu. Anak teratai yang telah menghasilkan lima helai daun boleh dipindah untuk ditanam di tasik.
Teratai ditanam dengan menterbalikkan pasu yang separuhnya berada dalam air untuk mengelakkan kerosakan gumpalan akar. Gumpalan akar diampu supaya tegak dan ditenggelamkan secara perlahan-lahan dengan memastikan daunnya berada di permukaan air. Teratai yang ditanam perlu mempunyai sekurang-kurangnya tiga penyambung akar untuk membolehkannya terus hidup. Anak teratai yang dipindah, dibajakan setiap bulan sehingga bulan keenam.

Kaedah yang diguna pakai didapati menghasilkan peratus kehidupan teratai yang tinggi dan bilangan daun yang dihasilkan mampu melebihi 30 helai. Keluasan kawasan pertumbuhan teratai pula meliputi sehingga empat meter persegi selepas sebulan penanaman.

p/s: bagi yang ada Telegram boleh join Channel Grup Peminat Tumbuhan.

>> Segala info terkini dan maklumat berkaitan tumbuhan.. tanaman hiasan.. perkebunan dan seangkatan dengannya saya akan kongsikannya di sini..

Sila klik >> https://t.me/tumbuhanNumber of View :3327