Bunga Matahari

Bunga Matahari atau nama saintifiknya Helianthus annus tergolong dalam famili Compositae. Tidak perlu diterangkan bentuk bunga ini kerana ia sangat terkenal di seluruh Malaysia. Ia berasal dari kawasan Barat Amerika Syarikat dan telah berkembang biak keseluruh dunia.Terdapat beberapa varieti atau jenisnya dan bunga yang besar sekali boleh mencapai sehingga 5 m ketinggiannya. 

 

 

Number of View :4892

5 comments

 1. hai..saya nadya,pelajar dari german-malaysian institute. tahun ini saya sem 6,dan akan buat final year project. group saya telah memilih sunflower seeds oil extraction untuk projek kami..
  saya ingin bertanya,di manakah boleh saya dapatkan biji bunga matahari itu? atau adakah anda pembekal biji bunga matahari? harap anda dapat membantu.

 2. lu masa kecik2 d rumah lama, sexy ada tnm 2,3 pokok bunga matahari. skrg ni jenis2 pkk smusim sexy kureng minat/ x minat lnsung coz x kuasa 3 bln 1x nk mnyemai smula benih. dulu biasany sexy jln keliling kampung dgn mmbr yg bgelar ‘mek bunga’, dgn muka slamber “mak teh nong, mak nab, mak esah, blh x sexy nk pkk ni/ biji benih bunga ni?”
  *
  biasanya pkk yg smulajadi bungany mjd biji benih n blh dsemai smula ttp jenis F1 yg djual d pasaraya d bhgian tnmn, slps pkk mati, kena bli smua benihny utk mdptkn pkk baru.
  *
  atr biji F1 : magnolia/tai aym, mthari, daisy, carnation, balung aym dll pkk smusim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam