Bunga Cengkih – Syzygium aromaticum

Daun pokok ini boleh menghasilkan Minyak pati. Walau bagaimanapun, tidak ditemui mana-mana rujukan bahawa minyak ini boleh digunakan untuk memasak. Daun-daunnya memang aromatik cukup untuk menjadikan suasana yang segar. Buah-buahnya yang masak juga boleh digunakan dalam masakan.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Number of View :8299

12 comments

 1. sy nak mnta bantuan bleh ke sy thu lime belas jenis herba dan rempah ratus. dan macam mana nak tahu yang mana herba dan mcamna rempah ratus….
  plees help meee
  penting ni

 2. setahu saya.. rempah ratus memang termasuk dalam kategori herba.. kalau nak tahu maklumat lanjut boleh dapatkan Buku yang banyak di jual di pasaran..

 3. sy nk tau psl klasifikasi sayuran dalam bentuk bunga dan bulb. boleh bg 10 jenis x..contohnya bg bunga-kobis, brokoli… bg bulb-garlic, shallot..

 4. bolehkah pokok cengkih ini di tanam di halaman rumah dengan iklim malaysia, adakah pokok ini akan membesar tinggi atau hanya pokok renek setinggi pokok jambu sahaja.

 5. pokok ni memang boleh ditanam di Malaysia,….Rupa pokok,saiz dan bunganya ala-ala pokok ciku gitu….

 6. sy nk tahu..

  pokok bunga cengkih yg ada di malaysia ni dari spesis apa??bnyak di tanam di negari mana??boleh x bagi tahu tentang taxonomi pokok bunga cengkih serta khasiatnya..urgent..

 7. bagaimanakah utk mendapatkan pokok ini? ade kat mane2 nurseri x, sbb sy dah cari tp x jumpe??tolong yer….time kasih….

 8. Masa saya kecik2 dulu ada sepohon pokok cengkih dihalaman rumah, pokoknya tirus berdiri dlm lingkungan 7, 8 meter, rantingnya kecil2..gambar diatas tu masih belum keluar bunganya. Bila keluar bunganya akan bertukar ke warna kemerahan dan gugur…saya rajin kutip yang gugur tu dan jemur sampai kering..bila dah banyak saya jual ler kat kedai rempah..kekadang bila lebat bunganya tu, saya petik terus jer dari pokok..he he..bunga yang menjadi buah tu agak hampir sebesar buah melinjau berwarna hitam keunguan… tapi sekarang pokok tu dah takde ….menyesal pulak tak jaga keturunan pokok tu..

 9. Bunga cengkih boleh digunakan untuk mengurangkan sakit gigi. Kemam cengkih di bahagian gigi yang sakit sehingga gusi terasa kebas-kebas.insya-Allah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam