29 May, 2017

Pokok Pepijat

Posted by: admin In: Pokok Herba|Pokok Pepijat

Pokok Pepijat atau nama saintifiknya Elettariopsis curtisii merupakan sejenis pokok herba yang tergolong dalam famili Zingiberaceae. Tumbuhan lain yang termasuk dalam famili ini adalah seperti kunyit ( Curcuma longa ) dan halia ( Zingiber officinale ). Kebiasaannya,  tumbuhan di dalam famili Zingiberaceae mempunyai rizom atau umbisi yang boleh digunakan samada dalam perubatan herba atau dalam masakan.

Tidak seperti daun halia dan kunyit, daun pokok Pepijat mempunyai aroma yang kurang menyenangkan. Mungkin sebab itu, nama pokok ini disebut pepijat, iaitu sejenis serangga yang mempunyai bau yang busuk.

Dari segi khasiat perubatan, tumbuhan ini dikatakan sesuai untuk wanita lepas bersalin. Daunnya dijadikan pembalut tungku dan ramuan mandian semasa dalam pantang.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :369

No Responses to "Pokok Pepijat"

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4673
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014