04 Feb, 2017

Petola Pulut

Posted by: admin In: @Sayur Tradisional|@Tanaman Sayuran

petola-pulut

Bila sebut petola segi memang biasa kita jumpa dijual pasar. Namun, bila di tanya tentang petola pulut, tidak ramai yang tahu atau biasa melihatnya. Warna kulit petola pulut jauh lebih cerah berbanding petola segi. Pertama kali saya jumpa petola pulut ini, adalah semasa berkunjung ke Pekan Sehari Temerloh beberapa minggu yang lalu.

petola-pulut2

Sayang sekali, tidak saya membelinya atau sempat bertanya akan kegunaannya. Adakah rasanya sama seperti petola segi yang kita makan? Jika anda biasa makan petola pulut ini atau ada menanamnya, silalah kongsikannya di sini ya.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :1641

1 Response to "Petola Pulut"

1 | Norish

May 8th, 2017 at 7:18 pm

Avatar

Petola Pulut @ Petola Sarang. Sy penah menanamnya. Pokok ni sama spt Petola Segi ,Petola Ular adik beradik sy rasa. Cuma baunya kuat sikit berbanding pokok petola Segi.Petola Sarang ni seeloknya dituai ketika muda, btg buahnya saiz spt kita buat huruf O. Tp sy tk gemarkan rasanya yg sedikit kuat itu. Jd sy biarkn ia tua dan kering. Kupas buang kulit luar maka terhasillah spt Sarang. Sarang ini lah boleh dibuat span pencuci pinggan , span badan dsbgnya. Sy suka gunaknnya sb tahan lama & myk tdk melekit pd span Sarang ni. ?

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4612
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014