04 Feb, 2017

Buah Mulberry

Posted by: admin In: @Buah Nadir|Mulberry

BUAH-MULBERRY

Buah Mulberi atau Mulberry memang tidak perlu diperkenalkan lagi kepada mereka yang suka berkebun. Ia merupakan pokok popular yang biasa di tanam di sekitar rumah. Pokok ini sangat mudah dibiakkan dan tumbuh dengan baik dengan pelbagai jenis tanah dan kawasan. Pokok Mulberry mampu mencapai ketinggian antara 1 hingga 6 meter.

Pokok Mulberi membiak melalui dua cara pembiakan utama iaitu biji benih dan keratan batang.Walaupun kaedah keratan batang lebih mudah untuk menghasilkan anak benih, namun anak pokok yang dihasilkan dengan biji benih dikatakan lebih baik tumbesarannya dan bentuknya juga lebih menarik berbanding dangan pembiakan melalui keratan batang.

pokok-mulberry

Antara jenis varieti mulberry yang diketahui adalah seperti  mulberi hitam (Morus nigra), mulberi putih (Morus alba), mulberi merah (Morus rubra) dan pelbagai jenis lagi. Buahnya yang masih muda agak bergetah dan elakkan dari dimakan kerana walaupun tidak kuat, ia masih mempunyai ciri halusigenik (boleh menyebabkan berkhayal). Buah masak yang tidak lagi bergetah sesuai dimakan segar dan rasanya lebih manis.

 

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :1415

No Responses to "Buah Mulberry"

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4575
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014