28 Jul, 2013

Umbut Tepus

Posted by: admin In: @Sayur Tradisional

Umbut Tepus

Umbut Tepus atau juga dikenali sebagai Tuhau memang tidak asing dikalangan masyarakat Sabah dan Sarawak khususnya kadazan dusun. Umbut ini mempunyai bau yang kuat seperti bau sejenis serangga (kesing). Di sesetengah tempat seperti di Kelantan dan Perak juga menyebutnya sebagai tepus kesing. Penulis tidak pasti adakah ia sejenis pokok yang sama.

Daripada perkongsian rakan-rakan, kebiasaannya, umbut dicincang atau di potong kecil-kecil dan di jeruk dgn cuka dan cili padi. Selepas beberapa minit boleh di makan sebagai ulam. Selain itu, ia juga di masak begitu saja bersama sayur-sayur yang lain atau dibuat kerabu bersantan.

Jika anda mempunya cerita yang lain mengenai umbut tepus ini, bolehlah kongsikannya disini.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :11616

3 Responses to "Umbut Tepus"

1 | admin

July 29th, 2013 at 2:28 pm

Avatar

Update:

Seorang rakan memaklumkan pookk tepus termasuk dlm genus Etlingera sp dan pokok kesing pula dalam genus Elettariopsis sp

2 | Andika

September 21st, 2013 at 5:17 am

Avatar

umbut tepus memang terkenal dalam masyarakat iban di sarawak. Mereka menggunakannya dalam pelbagai masakan seperti masakan ayam atau ikan pansoh yang dimasak dalam buluh. Aromanya unik dan boleh membuka selera. Bagi saya pula umbut tepus ini sangat enak kalau digoreng tumis belacan yang ditumbuk dengan ikan bilis, udang kering dan cili api. Eeerrrrggg…sendawa memanjang…he he he

3 | adamzakuan

January 10th, 2015 at 11:26 am

Avatar

tepus sdp wt ulam, tepus gajah bsr, ada yg warna merah btg dia pn ada..:)

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4147
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014