25 Jul, 2013

Bunga pokok Senggang

Posted by: admin In: @Sayur Tradisional

Bunga pokok SenggangGambar ini dikirim oleh seorang rakan dari Sarawak. Memang tidak banyak maklumat mengenai pokok ini di internet. Menurutnya, ianya tergolong di dalam keluarga halia yang hidup dalam hutan paya gambut Sarawak. Batangnya boleh dijadikan tikar yang dikenali sebagai tikar senggang. Buah dari bunganya yang telah masak boleh dimakan. Rasanya manis dan sedikit masam.

Jika anda mempunyai info lain mengenai bunga pokok Senggang, bolehlah dikongsikan bersama.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :7488

1 Response to "Bunga pokok Senggang"

1 | iju

December 13th, 2013 at 5:36 am

Avatar

ada tak sesiapa tau pasal pokok ringan-ringan atau ada yang panggil pokok jambu p.ramlee? ia sejenis pokok renek yang dikatakan byk tumbuh di kawasan semak spt kebun getah. saya cari imagenya di google tak jumpa. ia dikatakan boleh digunakan untuk pukul atau rotan kaki anak yang lambat jalan. 1 lagi klue yg diberikan, bunganya warna kuning spt daun kering. mungkin ada yang panggil dengan nama lain.

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4144
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014