18 Jul, 2013

Buah Sentul Siam

Posted by: admin In: @Buah Nadir

Buah Sentul atau nama saintifiknya Sandoricum koetjape juga lebih dikenali dengan panggilan setoi dan kecapi di sesetengah tempat. Buah ini memang  tidak asing lagi di kalangan masyarakat di kampung sehingga ada yang menjadikannya jeruk. Jika ingin merasa jeruk sentul bolehlah ke sebelah utara atau terus sahaja berkunjung ke kedai jeruk Pak Ali.

Berbeza dengan sentul yang biasa, buah sentul siam mempunyai saiz yang lebih besar. Rasanya juga lebih manis berbanding sentul yang biasa. Sentul Siam dipercayai di bawa masuk ke Malaysia dari Thailand. Sama seperti buah dokong sewaktu ketika dahulu.

Selain di makan segar atau dijeruk, kulit buah dikupas nipis, dihiris-hiris dan dicicah dengan sambal belacan kicap (cicah). Memang sedap.

Sedikit sahaja artikel yang sempat saya kongsikan kepada pembaca, jika ada sesuatu yang ingin diceritakan mengenai buah ini, boleh kongsikannya di sini.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :9943

2 Responses to "Buah Sentul Siam"

1 | rosmpkmn

July 21st, 2013 at 4:07 am

Avatar

sayur kolok kulit sentul sedap…

kulit sentul dubuang kulit ari dan di belah 8, kulit rambai di siat 2. rebus kedua bahan ini seketika (jgn sampai kulit sentul terlalu lembik). kemudian toskan dan ramaskan sedikit di bwh pili air. jangan sampai hancur tau.
di dalam periuk, masukkan kacang panjang yg telah dipotong, bawang besar dibelah 4, isi petai, dan cili besar yg dibelah 2. masukkan sekali dua bahan di atas. jangan lupa isi ikan bakar yg di tumbuk serta garam. pastikan sentiasa dikacau supaya tak pecah minyak. bila dah masak boleh la dihidangkan sebagai lauk nasi bersama sambal belacan.

2 | ree

September 3rd, 2013 at 11:07 am

Avatar

pada sesiapa yang berminat dengan sentul siam boleh hubungi saya ree 012-674 2798

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4139
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014