16 Jun, 2013

Cempaka Pisang

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan

cempaka pisang

Pokok cempaka pisang (Michelia figo) tidaklah sepopular pokok cempaka kuning, dan pokok ini jarang sekali dijumpai ditanam di halaman rumah.

Pokok renek yang menarik dengan daun berkilat hijau ini boleh mencapai ketinggian sehingga 3 meter namun pertumbuhannya agak perlahanan. Pokok ini sesuai ditanam di dalam pasu atau di tanah dan keseuaian dari segi penanaman, pokok ini lebih suka kepada tanah lembap, subur dan bersaliran baik selain memerlukan sedikit lindungan cahaya matahari.

Tahukah anda, pokok ini dikenali dengan bunga cempaka pisang kerana bunganya berbau seakan pisang masak ranum. Jadi tidak hairanlah di luar negara tanaman ini juga dikenali dengan nama Banana Shrub.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :7516

2 Responses to "Cempaka Pisang"

1 | fatul

October 3rd, 2013 at 2:20 am

Avatar

salam..kat mane nk cari anak benih atau anak pokok ni?? sy cari lama da tak jumpa2 lagi

2 | rokiah ibrahim

November 26th, 2015 at 6:31 am

Avatar

kat mana benih pokok ini dijual.harga?

Comment Form

Categories

Share on Facebook

4109
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014