12 Jan, 2013

Kimcam

Posted by: admin In: @Sayur Tradisional

sayur-kimcam

Mendengar nama Kimcam sudah tentu amat pelik bagi sesetengah orang. Walaupun penulis biasa melihat ia banyak dijual di Cameron Highland, namun cerita sebenar tumbuhan ini memang kurang diketahui. Penulis sendiri pun hanya mengenali tumbuhan ini setelah mengunjungi Hari Ladang di Perak pada hujung tahun yang lalu.

sayur-kimcam2

Kimcam atau nama saintifiknya Hemerocallis flava ( day lily) dipercayai kaya dengan kandungan protein, lemak, kalsium, besi dan vitamin B1. Semua ini adalah zat yang diperlukan untuk metabolisme otak sehingga ia digelar dengan istilah “sayur penguat otak“.

sayur-kimcam3

Bahagian tumbuhan yang dimakan ialah kudup bunga yang masih belum berkembang. Kebiasaanya, kudup bunga dikeringkan dan dimasukkan ke dalam ramuan sup. Kudup bunga yang segar juga boleh digoreng dan dimasak tumis.

kimcham3

Bagi yang ingin cuba menikmati kudup bunga kimcam ni, anda boleh cuba dapatkan di pasaraya besar seperti di  TESCO atau lain-lain pasaraya seangkatan dengannya.

kimcham2

Jika anda ada sesuatu untuk dikongsikan mengenai tumbuhan ini, silalah coretkan diruangan komen.

kimcham

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :6058

4 Responses to "Kimcam"

1 | ROJAK

January 15th, 2013 at 9:21 am

Avatar

pertama kali tengok gambar pertama tu ingatkan kacang buncis. memang tak pernah dengar nama sayur ni sebelum ni

2 | haslida

January 16th, 2013 at 8:20 am

Avatar

saya selalu makan yang kering jerr…buat sup dengan puchuk tauhu…memang bessssssstt…yumm..yumm..

3 | Iman Sulaiman

January 31st, 2013 at 6:31 am

Avatar

Tumbuhan ni hidup subur di kawasan tanah tinggi yang sejuk. Keluarga angkat saya di Kundasang Sabah tanam pokok Kim Cham sebagai tanaman hiasan di keliling rumah. Bila berbunga banyak, ambil kudup bunga untuk di masak sup sayur. sedap dan segar.

4 | Andika

February 15th, 2013 at 3:35 pm

Avatar

ada ditanam kat sarawak ke? Tolong beritahu…

Comment Form

Categories

Hari ini & Semalam

BlogMalaysia.com


  • Musttakin: Bagaimana saya nak order gulapong mengunakan tin dan berapa harga satu KG dan satu tin?
  • aimie nadia othman: Assalamualaikum,sy aimie nadia daru Secret Barn Sdn Bhd.Syarikat saya boleh supply produk2 berasaskan buah buahan dan herba yg dikeringkan dan dijadik
  • Abdul Rahim Abu: Carian dalam internet mendapati pokok durian belanda telah dan sedang ditanam secara meluas di Prancis, Belanda dan German kerana mereka menyedari dau

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014


Pokok Karas @ Gaharu - 40138 hits
Penjagaan Pokok Hiasan Dalam Pasu - 39319 hits
Buah Mentega - 36445 hits
Ulam-Ulaman - 35823 hits
Buah Kuning Telur @ kanistel - 35710 hits
Pokok Stevia @ Pokok Gula - 33427 hits
Khasiat Lobak Putih - 32209 hits
Pokok Bonsai - 31079 hits
Buah Kesusu - 28447 hits
Buah Markisa - 27579 hits
Buah Berembang - 27464 hits
Bunga Ros Jepun - 27202 hits
Pokok Pecah Kaca - 26038 hits
Pisang Raja Udang - 25943 hits
Tanaman Herba Di Malaysia - 24724 hits
Asam Kandis - 24407 hits
Buah Keriang Dot - 24127 hits
Buah-buahan di Pasar Satok - 23363 hits
Belimbing Hutan - 23361 hits
Gula Apong dari Pokok Nipah - 23340 hits