25 Dec, 2011

Buah Kuini

Posted by: admin In: @Buah Nadir

kuini
Buah Kuini merupakan sejenis buah yang tidak asing lagi di kalangan orang-orang lama khususnya yang tinggal di kawasan kampung. Aroma buahnya yang telah masak memang menusuk kalbu dan menyebabkan enzim amilase dari air liur mula mengalir.  Yang kurang bestnya apabila selepas makan kebiasaanya serabut kuini akan sangkut pada gigi dan perlu dibuang dengan benang atau lebih elok gosok sahaja gigi. Bagi yang sedang mengidam makan buah kuini sekarang, anda boleh beli di gerai buah di kawasan pekan Ayer Hitam, Johor. Harganya saya tak pasti, terlupa nak tanya.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :7237

2 Responses to "Buah Kuini"

1 | Chah

December 29th, 2011 at 11:05 am

Avatar

Salam…

Ketika melawat Bukit Tinggi bebaru ni ada sedara kami yg dengan ramahya membawa kami ke kampungnya .Sepanjang jalan mmg banyak sekali gerai2 yg manjual durian..Aku mmg teruja untuk merasa durian Indon..Dh berangn nk mkn bnyk2..Dlm loghat indon+ minangnya dia pun cakap “buah-buah ku ini memang rezki kalian…nanti makan puas-puas ya…! “….Sampai kat rumahnya..mmg melambak buah…bukan durian tp kuini…yg disebutnya sebagai buah ku ini.(kenapalah disebut KU INI & bukannya KUINI…ADUS…Tipah Tertipu!!!

2 | ahmad

February 9th, 2012 at 4:43 pm

Avatar

Selalu orang sebelah Perak buat serawa buah kuini
caranya
Buah dicincang halus kemudian dicampur dgn pati santan
CAMPUR SEDIKIT GARAM
dan di sejukkan dalam peti ais aduh

Comment Form

Categories

Share on Facebook

3111
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014