25 Sep, 2011

Keladi Bunting

Posted by: admin In: Keladi Bunting

keladi-bunting0
Keladi bunting atau nama saintifiknya, Eichornia crassipes merupakan sejenis tumbuhan akuatik yang begitu popular. Ia  juga dikenali sebagai orkid air atau Water Hyacinth. Ia sejenis tumbuhan yang  terapung dan dikatakan dapat  membiak dengan cepat dalam tempoh 12 hari.

Tumbuhan air yang berasal dari Amerika Selatan ini, mempunyai bunga yang seakan orkid dengan enam kelopak berwarna ungu, atau merah jambu keputihan. Ia amat sesuai membiak di kawasan berair atau keadaan berlumpur.
keladi-bunting

Kebiasaannya, pokok ini akan terapung-apung di atas air dengan menggunakan bahagian tangkai daun yang bunting dan mempunyai udara di dalamnya. Sekali pandang, batang daunnya tidak ubah seperti pelampung. Bagi mereka yang suka kepada hiasan laman, pokok keladi bunting mempunyai keunikkan yang tersendiri. Ia sesuai diletakkan di dalam kolam kecil, tempayan atau pasu besar.

keladi-bunting1
Selain digunakan sebagai hiasan, daun dan batang keladi bunting juga sering dijadikan bahan makanan untuk penternakan haiwan seperti lembu dan kambing. Terkini, daun dan batang tumbuhan ini juga dijadikan makanan untuk penternakan ikan termasuk ikan hiasan.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :13926

2 Responses to "Keladi Bunting"

1 | myagri

September 25th, 2011 at 5:09 pm

Avatar

Cantik keladi ini. best info bro

2 | Ismail Gimbad

September 26th, 2011 at 1:17 pm

Avatar

Didaerah saya Kota Belud, Sabah tumbuhan ini dikenali sebagai BUNGA KATUNG

Comment Form

Categories

Share on Facebook

2900
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014