08 Jul, 2011

Pokok Ketup-ketup

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan

bauhiniakockiana

Jika dirujuk melalui buku, panggilan nama tempatan pokok ini ialah pokok ketup-ketup/katup-katup dan di dalam buku yang lain pula ia diberi nama Kangkatup, Dedaup dan Kuku Benaul. Walau bagaimanapun, saya lebih suka menyebut nama pokok ini dengan nama saintifiknya iaitu Bauhinia kockiana. Bukan apa, rasa lebih sesuai dengan kecantikan dan keunikan pokok ini. Tumbuhan hiasan ini mempunyai batang kerkayu yang keras dan boleh memanjat tinggi ke atas pokok besar atau struktur. Oleh sebab itu, tanaman hiasan ini biasanya ditanam di atas pagar atau pergola.

bauhiniakockiana2

Bunganya yang berwarna oren atau kuning terletak pada hujung dahan di dalam jambak dan agak lebat. Daunnya tersusun secara berselang dan mempunyai tiga urat utama. Pokok ini juga mengeluarkan buah jenis kekacang leper memanjang. Spesies ini boleh dibiakkan melalui keratan batang, biji benih dan tut. Pertumbuhannya sederhana cepat dan biasanya pokok ini mengambil masa 3 tahun untuk mengeluarkan bunga yang banyak.

bauhiniakockiana3

Dari sudut perubatan tradisional, batang dan akar pokok ini dipercayai digunakan di dalam penyediaan ubat untuk merawat wanita bermasalah urat saraf iaitu mengalami perasaan tidak tenteram, gelisah dan gugup. Selain itu, batang atau akarnya ditumbuk lumat dan ditampal pada gigi atau gusi yang sakit.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :14474

2 Responses to "Pokok Ketup-ketup"

1 | sexy

November 17th, 2011 at 3:40 pm

Avatar

pkok ni asal dr htn n jika bnasib baik blh jmper kt semak tepi jln. sexy prnh ambik dhn n semai tp x mjd. byk kali bli tp yg latest shj alhmdllh msh hdup coz pkok ni x blh kering tnhny jika dtnm dlm pasu. yg sexy bli 2 br stinggi 1 kaki n 2 x bbunger.

2 | rainismazlan

April 10th, 2012 at 3:14 am

Avatar

nak tanye tentang tanaman tutup bumi

Comment Form

Categories

Share on Facebook

2654
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014