22 May, 2011

Pokok Cleome

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan

cleome
Maaflah.. semakin hari semakin kurang idea nak menulis.. Apa pun artikel kali ini saya nak memperkenalkan pokok hiasan yang jarang dilihat ditanam ditanah rendah sebaliknya banyak dijumpai di Cameron Highlands yang berhawa sederhana sejuk. Namun, gambar di atas ini saya  rakamkan semasa ke kampung Felda Kledang bulan yang lalu. Saya tidak pasti pokok Cleome ini spesis yang mana satu, namun daripada rujukan spesisnya seperti Cleome spinosa. Kalau salah harap diperbetulkan.
cleome2

Pokok hiasan ini juga satu keluarga dengan pokok maman atau nama saintifiknya Cleome gynandra. Pokok ini memang sesuai dijadikan tanaman hiasan kerana bunganya yang cantik dan pokoknya juga unik. Jika anda ingin berkongsikan sesuatu mengenai pokok ini, saya amat alu-alukannya.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :9588

1 Response to "Pokok Cleome"

1 | siti

May 25th, 2011 at 3:13 am

Avatar

wowow canteeknyer

Comment Form

Categories

Share on Facebook

2536
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014