24 Jul, 2010

Khasiat Timun

Posted by: admin In: @Makanan Kesihatan|@Tanaman Sayuran

timun

Siapa yang tidak mengenali timun. Sejenis sayur yang popular dalam penggunaan kita seharian terutama dalam penyediaan nasi lemak dan sate. Timun juga sedap dimakan begitu sahaja ataupun dibuat ulam. Di setengah- setengah tempat, timun juga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya ialah Cucumis sativus. Menurut kajian tempatan, timun hanya mengandungi sedikit sahaja protein iaitu 0.65%, lemak 0.1%, dan karbohidrat 2.2%. Selain itu, timun juga turut mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, B1, B2, C dan niasin.
Bahagian timun yang mempunyai rasa pahit adalah disebabkan oleh kandungan sebatian kimia jenis terpen yang dikenali sebagai cucurbitasin. Manakala biji timun pula mengandungi racun alkoloid jenis hipoxantin yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan.

Dalam rawatan perubatan tradisional, timun turut dipercayai berkesan untuk mengubati penyakit disenteri iaitu keluar darah semasa membuang air besar. Bagi mereka yang menghidapi sakit tekak apabila diserang batuk , penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun dimana sedikit biji timun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari. Selain itu, timun juga mempunyai pelbagai khasiat dan penawar. Kebanyakan golongan tua suka memakannya kerana ia boleh menyejukkan badan. Kandungan jus didalam timun yang dikisar pula mujarab bagi merawat gastrik dan ulser duodenal.Bagi mengatasi masalah pusingan asid urik seperti gout,reumatik,dan artritis,caranya ialah dengan mengambil timun-timun tadi lalu dikisar bersama air bagi mendapatkan jusnya.Selepas itu,jus timun tadi dicampur dengan perahan lobak merah dan saderi. Biji mentimun pula kaya dengan potasium di mana cecair daripada bijinya dapat merawat masalah kekerapan membuang air kecil. Untuk mengubati kudis pula,perahan timun dicampur dengan jus lobak dan salad dan parutan timun pula digunakan untuk rawatan kecantikan.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :6471

3 Responses to "Khasiat Timun"

1 | hj abdu hamid

August 2nd, 2010 at 10:05 am

Avatar

Saya amat setuju dan yakin akan khasiat timun merawat penyakit keluar darah semasa membuang air besar kerana setelah mengamalkan jus mentimun, saya rasa amat sihat dan tiada masalah buang air besar lagi.

2 | mancadd

September 27th, 2010 at 6:33 am

Avatar

Sya suka meratah timun, tidak kira siang atau malam.
Kerangupan serta jusnya yg mempunyai aroma bau yg
menyenangkan sya membuatkan peti ais rumah saya sentiasa ada timun.

3 | fizah

October 16th, 2010 at 9:24 am

Avatar

timun juga baik untuk darah tinggi…makan begitu saja sekiranya rasa sakit kepala akibat terlebih makan daging atau seangkatan dgnnya..

Comment Form

Categories

Hari ini & Semalam

BlogMalaysia.com


  • Hashim: Kat mana nak dapat benih pokok ini, saya minat nak beli untuk ditanam di dusun agro farm saya
  • PAN: sesiapa yang duk di kelantan atau perlis tau kat mana ada org perseorangan atau nuseri boleh jual anak pokok kelapa laut. mintak tolong pam saya 01377
  • PAN: ada siapa ygn di kelantan atau perlis tau kat mana nak beli anak pokok kelapa laut nie .. pam saya

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014


Pokok Karas @ Gaharu - 39145 hits
Penjagaan Pokok Hiasan Dalam Pasu - 38468 hits
Buah Mentega - 35531 hits
Ulam-Ulaman - 34760 hits
Buah Kuning Telur @ kanistel - 34436 hits
Pokok Stevia @ Pokok Gula - 32642 hits
Khasiat Lobak Putih - 31421 hits
Pokok Bonsai - 29775 hits
Buah Kesusu - 27760 hits
Buah Markisa - 26847 hits
Buah Berembang - 26526 hits
Bunga Ros Jepun - 26303 hits
Pokok Pecah Kaca - 25483 hits
Pisang Raja Udang - 25268 hits
Tanaman Herba Di Malaysia - 24263 hits
Asam Kandis - 23629 hits
Buah Keriang Dot - 23462 hits
Belimbing Hutan - 22713 hits
Gula Apong dari Pokok Nipah - 22440 hits
Buah-buahan di Pasar Satok - 22380 hits