06 Jun, 2010

Pokok Bonsai

Posted by: admin In: @Tanaman Hiasan

bonsai
Artikel kali ini tentang bonsai.. Soalan saya yang pertama. Ramai kah masyarakat di Malaysia meminati Bonsai? Terlebih dahulu tahukah anda apa yang dimaksudkan Bonsai. Bonsai adalah dari perkataan Jepun yang bermaksud pokok di dalam bekas.
bonsai10

Ada juga yang menyatakan perkataan Bonsai bermaksud “Kerdil”.  Pendapat menyatakan asal usul Bonsai ini adalah dari negara China dan ia dikatakan  bermula lebih 2,000 tahun yang lalu.

bonsai9

Pokok bonsai wujud dalam pelbagai bentuk atau gaya. Pokok bonsai secara asasnya adalah berbatang tegak. Namun, bentuk yang semakin menarik perhatian adalah berbatang condong, pokok dahannya berjuntaian, dan pelbagai jenis bentuk lagi.

bonsai8

Antara pokok yang sering ‘dibonsaikan’ dan diminati ialah Japanese Cedar, Japanese Larch, Japanese Maple, Chinese Juniper, Trident Maple dan Scot Pine. Pokok tempatan yang sesuai dijadikan bonsai ialah pokok Melati, Kesinai dan pokok Kemuning.

bonsai5

Pokok yang hendak dijadikan bonsai biasanya ditanam di dalam pasu yang kecil agar pertumbuhannya bantut. Penjagaannya juga mudah, hanya memerlukan banyak air disiram dua kali sehari kerana pokok diletakkan di kawasan yang terdedah dengan cahaya matahari.

bonsai6

Perkara yang sukar dan memerlukan sedikit kemahiran ialah membentuk dan menjadikannya sepohon bonsai yang menarik. Kepada anda yang tiada bakat untuk membentuknya bolehlah dapatkan bonsai yang sudah siap sedia. Harganya pun boleh tahan..

bonsai4

Kebiasaanya, harga sesuatu bonsai bergantung kepada keunikkan dan usianya.Menurut kata pakar pula, pokok bonsai yang cantik dan menarik perlu memenuhi tiga kriteria utama iaitu umur pokok yang tua, daun yang kecil dan pokok yang tahan lasak.

bonsai3

Dahulu, saya pernah cuba-cuba buat bonsai. Nak kata menarik tidaklah juga. Adalah bakat sedikit sebab memang minat dengan tanaman ini. Setelah dibentuk dan dijaga lebih kurang 5 tahun. Tak sangka pokok bonsai saya telah dicuri orang. Selepas itu, saya pindah rumah dan terus berhenti buat bonsai. Sekarang ini tengah cuba-cuba nak mulakan semula.

bonsai2

Kalau anda juga peminat bonsai, bolehlah kongsikan cerita anda atau gambar bonsai anda di sini. Tentu ramai yang berpengalaman di luar sana.

bonsai7

Gambar yang anda lihat diatas merupakan gambar yang telah saya rakamkan semasa mengunjungi gerai jualan Pameran Landskap di Bangi awal tahun 2010.

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :46317

29 Responses to "Pokok Bonsai"

1 | s

June 20th, 2010 at 8:42 am

Avatar

sexy suka sgt ngan pokok bonsai nih! pokok cucur atap pun sesuai dbuat bonsai. mcm2 pokok ada kt rmh yg ssuai dbuat bonsai tp sexy x brp reti mbuatny.

2 | admin

June 22nd, 2010 at 3:39 pm

Avatar

Try la buat.. lama-lama boleh pandai..

3 | ehsan ashraf

June 23rd, 2010 at 3:47 pm

Avatar

boleh start buat bonsai ni dengan pokok assam, daun teh n pokok2 laen yg senang..skrg pon sy mula berjinak2 buat bonsai ni dengan pokok chinese varubrum.. seronok n puas hati..huhu

4 | rizal

June 28th, 2010 at 2:03 pm

Avatar

cantik…kat mane nak cr pokok bonsai yang belum di buat ape2 n ade pelbagai pilihan?

5 | balqis

June 30th, 2010 at 3:50 pm

Avatar

sakura or seven colours pun bonsai yg cntik gak.dah 8thn sy menjaganyer..harga d pasaran boleh tahan gak.

6 | baha

July 12th, 2010 at 6:50 pm

Avatar

ada sape2 dari klang or shah alam tk!

7 | shofi

July 14th, 2010 at 2:12 am

Avatar

sy ade bbrp jenis, kalau ade yg minat hubungi sy

8 | raziki

August 8th, 2010 at 8:56 am

Avatar

saya berminat dengan pokok tersebut.ingin nak membeli.bagaimana saya nak hubungi saudara.
ni my phon num : 0129533242
segera k.

9 | firdaus

August 17th, 2010 at 12:00 pm

Avatar

salam…….baja apakah yang trbaik utk bonsai????

10 | Manarl

October 31st, 2010 at 3:17 am

Avatar

Saya ni minat sangat ngan Bonsai ni. Bon Sai ni asal nya dari perkataan china Bon bermaksud pokok manakala Sai pulak bermaksud pasu. jadi Bonsai tu bermaksud pokok Pasu. Saya ni dah buat bonsai sejak 16 th dah tapi tak pandai-pandai gak. Kat rumah saya ada banyak bonsai lebih kuran 40 pk bonsai pelbagai jenis antaranya pokok melati, ara Koria, Juniper dan lain-lain tak tau namanya ha ha ha..Bila dah buat bonsai sampai lupa makan, buatnya tak jadi gak. Isi masa lapang je…

11 | Manarl

October 31st, 2010 at 3:20 am

Avatar

Cik Firdaus, untuk baja bonsai ni saya suka guna baja Organik raiso nya 5.5.5 atau 8.8.8 (N.P.K)

12 | aza

November 15th, 2010 at 9:10 am

Avatar

takut kene curik!

13 | Doublezz Ramzzanie

November 26th, 2010 at 5:26 am

Avatar

Cantik…… memang senang kena curi….sebab pasu kecil…. tapi tempatkan pokok tu di tempat yang selamat.

14 | Doublezz Ramzzanie

November 26th, 2010 at 5:43 am

Avatar

Mari tengok bonsai saya dalam fb saya….ad la kalau nak tengok. kalau boleh komen la sikit.

15 | hairieys

November 28th, 2010 at 1:01 pm

Avatar

dulu sy suka menjebak burung dlm hutan tp skrg tak lg krn banyak luangkan masa bersama bonsai sy.mcm2 spesis ada.dah 7thn sy dlm bidang n best jg aktiviti tak sihat dpt d jauhi

16 | hakim

December 26th, 2010 at 5:54 am

Avatar

saya nak tanya pasal baja yang sesuai untuk melebatkan daun tanaman bonsai.saya juga ada kenalan yang komersialkan tanaman bonsai nie.nak tahu bleh tgk kat fb saya(muhammad atiqurhakiim).

17 | budak baru

December 28th, 2010 at 3:34 pm

Avatar

memang menarik..kalau boleh sila sertakan gambar dan nama pokok yang sesuai dibuat bonsai serta cara membentuk bonsai

18 | fazian

April 12th, 2011 at 3:52 am

Avatar

sy suka tgk bonsai yg cute tu. teringin jugak nak ada koleksi…tapi 1 pasu pun lum ada lagi. ada rezeki nak kena ada jugak ni….Siapalah punya tangan gatal gi curi awak punya bonsai kan…? Tak patut betul…

19 | sharul

February 14th, 2012 at 5:25 am

Avatar

salam, suka tengok bonsai….gambar yang tas tu kat mana jual bonsai…murah2….nampak ok gak! kat tempat saya mahal2….rm150 ke atas…tp kalu tgk gambar rm48 shj….

20 | adam

March 17th, 2012 at 12:43 am

Avatar

sy nk membeli bonsai..so,blh informkn..sb lokasi sy kt sabah skg ne..sy harap dp d maklumkn dgn segera..ne no hp sy 0148576238

21 | Misri

April 26th, 2012 at 2:00 pm

Avatar

saya dah lama minat bonsai, selalunya saya beli yg kecil antara rm 50 kebawah bela lama-lama jadi besar seperti ginseng picus, paling suka bonsai kemboja cina dah ada l1bih 10 pasu pelbagai bentuk seperti jari akar-akar bentuk ayam engkong dan macam orang berpelukan pun ada tapi kadang ada yang hilang kalau tinggalkan rumah takkan nak rantai pulak pasu tu he he he.sya dari klang kalau baha baca bolehlah kenalan dgn saya.

22 | imad

September 28th, 2013 at 4:24 pm

Avatar

salam, kalau ak nak dapatkan lokasi pembekal-pembekal pokok bonsai ni boleh.
ni email ak : imadkamel13@gmail.com

23 | ayu

October 6th, 2013 at 12:39 pm

Avatar

Nice…d mna nie….sya nak beli lhhhh……gram nyaaa…

24 | Zulkifli bin adnan

November 29th, 2013 at 5:21 am

Avatar

Pokok bunga kertas blh buat bongzai.

25 | hakim halim

February 24th, 2014 at 11:23 am

Avatar

macam mana nak dapatkan bongsai ni ? berminat…saya di kedah ..baru nk mula hobi ..013 281 7010 number fon saya ..tq

26 | lihan

March 23rd, 2014 at 6:31 am

Avatar

”main bonzai’ ne perlukan kesabaran serta kemahiran selain minat yang semula jadi…..dengan harganya yang boleh tahan…kena pelahan-lahan supaya kita boleh bertahan bagi mendapatkan bonsai yang kita idamkan…….

27 | rosli

November 27th, 2014 at 2:06 am

Avatar

saya memang kaki Bonsai, so saya ade lebih kurang 60 pokok bonsai. ada yg sgt unik. Pernah juga 8 pasu di curi dan bila buat lapuran polis pegawai polis ketawa dan mulanya tak nak terima report tapi setelah isteri saya memberitahu anggaran harga bonsai yang dicuri barulah report diterima. Hak3. Saya bercadang untuk syer gambo bonsai saya untuk blog tuan. kalao tuan berminat bg saya email address tok saya email sebahagian bonsai saya. Ada jugak Bonsai Seksi yang sangat unik. Rosli.

28 | shahudin

January 14th, 2015 at 8:11 am

Avatar

kat mana bolih dapat wiretembaga untuk bonsai

29 | Qhushairie

June 23rd, 2015 at 7:21 pm

Avatar

Assalamualaikum tuan blog. Bleh saya tau alamat kedai tuan atau contex num. Sy dari perlis. Tngok gmbr2 tuan ni mcm menarik je. Dok tngok2 kt sini pn dh nmpak yg bekenan dh ni.

Comment Form

Categories

Share on Facebook

1846
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014