10 Jul, 2009

Misai kucing, Kunyit hidup dan Daun inai banyak khasiatnya

Posted by: admin In: @Koleksi Petua| @Makanan Kesihatan

kunyit-img2902

Beberapa hari hari lepas aku menerima satu email yang berkongsi pengalaman mengenai petua  yang diamalkannya menggunakan misai kucing, kunyit hidup dan daun inai.. Apa katanya ?

1. Makan ulam pucuk misai kucing ketika makan tengahari: membantu saya mengurangkan berat badan ( dari 65 kg kepada 56 kg dalam masa sebulan), amalan ini juga menjadikan saya kekal cergas walaupun sedang berpuasa sunat bulan Rejab.
2. Saya gunakan kunyit hidup terhadap anak-anak saya yang mengalami selsema, dengan menggosokkannya dibatang hidung dan tengah dahi mereka.
3. Minum air rebusan daun inai agar wajah tidak pucat dan lebih berseri ketika dalam pantang setiap kali lepas bersalin.
Beliau juga memberi pendapat bahawa…

Penggunaan herba lebih berkesan berbanding ubatan moden bahkan lebih menjimatkan kos terutamanya di zaman sekarang . Cadangan saya : Pendidikan tentang herba ini dimasukkan dalam sukatan pelajaran seawal sekolah tadika, sekolah rendah dan sekolah menengah agar mereka mengetahui tentang kebaikannya, seterusnya mengamalkannya tanpa paksaan dari ibubapa.”

Apa pula pandangan anda?

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :2262

3 Responses to "Misai kucing, Kunyit hidup dan Daun inai banyak khasiatnya"

1 | chah

July 11th, 2009 at 11:22 am

Avatar

setuju sangat pendidikan tentang herba dimasukkan dalam sukatan pelajaran seawal sekolah lg….Bbdk skarang mana suka mkn syr & herb,apa lg ulam2..Jgnkan mkn,kenal pun tidak..Klu masa kita blajar dlu ada subjek Alam & Manusia,kenal la jg nama2 pokok yg mudah…Skarang ni mana ada lg dah…Buah kelapa pun dorang x prnah tgk yg btl2..Yg dorang kenal kelapa parut @ kelapa bulat yg dh xde sabut tu….Kesian kan……!!

2 | malik

April 22nd, 2010 at 8:58 am

Avatar

general knowledge mengenai herba memang patut d pelajari .. herba merupakan bahan natural dan semula jadi tidak saperti ubat drug/kimia yg banyak side effectsnya (kesan sampingan)

.. lagi petua pada sesiapa yang sudi dan percaya :

http://en.netlog.com/pak_choo/blog/blogid=3689289
(saya baru amalkan …)

http://en.netlog.com/pak_choo/blog/blogid=2068049
(yg nie saya telah cuba dengan jayanya ..)

3 | nurul

September 20th, 2011 at 3:56 pm

Avatar

sy dah amalkan meminum jus kunyit dicampurkan dgn inai..mmg mujarab..selamat mencuba!!

Comment Form

Categories

Hari ini & Semalam

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Download Percuma Pelan Bisnes !!

Artikel Paling Popular Tahun 2011


Pokok Stevia @ Pokok Gula - 17130 hits
Penjagaan Pokok Hiasan Dalam Pasu - 14030 hits
Pokok Pecah Kaca - 12297 hits
Tanaman Herba Di Malaysia - 12033 hits
Ulam-Ulaman - 11664 hits
Buah Mentega - 10576 hits
Khasiat Lobak Putih - 9821 hits
Buah Kuning Telur @ kanistel - 9733 hits
Buah Markisa - 9712 hits
Buah Keriang Dot - 9677 hits
Khasiat Daun Sirih - 9636 hits
Rahsia Buah Delima - 9307 hits
Buah Kesusu - 8988 hits
Buah Berembang - 8452 hits
Petua Tradisional - 8043 hits