13 Jun, 2009

Khasiat Ubi Bit Merah

Posted by: admin In: @Makanan Kesihatan

Aku ada buat sedikit search tentang ubi bit ni di google.. Memang ubi bit ni banyak juga khasiatnya. Dikatakan Akar ubi bit merah sering digunakan oleh orang-orang China dan Eropah zaman dahulu kerana mereka percaya mengamalkan dalam pemakanan setiap hari akan memberi tenaga badan dan penjagaan kesihatan yang maksimum.
Antara khasiat yang lain:
1. Sel pigmen merah dalam beet didapati berkesan dapat bertindak sebagai agen anti kanser
2. Mengandungi karbohidrat, protein dan lemak untuk tenaga
3. Mengandungi khasiat vitamin seperti A, B1, B2, B6, B12 dan C untuk membina kesihatan tubuh dan kecantikan kulit.
4. Mengandungi kumpulan sel ‘Betaine’ yg sgt berkesan membantu fungsi hati

5. Terdapat khasiat Beta-Carotena dan Karatenoid yg merupakan anti-oksiden

6. Terdapat pelbagai sumber galian dan gula asli di mana secara saintifik dapat membantu membina darah dan kesihatan jantung

7. Membuang toksik dalam badan

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :23254

14 Responses to "Khasiat Ubi Bit Merah"

1 | chah

June 15th, 2009 at 7:44 am

Avatar

Sebenarnya kalau kita baca mengenai khasiat pemakanan,kita digalakkan memilih makanan pelbagai dan bewarna terang(bukan bubuh pewarna tau…) kerana makanan yang berbagai warna mempunya khasiat yang berlainan antara satu sama lain.Contohnya ubi bit ni lah….

2 | qwert

August 28th, 2009 at 10:25 am

Avatar

bende ni ade glutamin x?

3 | kudin k

September 27th, 2009 at 5:19 am

Avatar

kat mana leh dapat ubi ni kat malaysia…..

4 | Kickers

January 26th, 2010 at 2:50 pm

Avatar

Kita selalu dengar tentang kopi tongkat ali…akan tetapi jarang mendengar org memperkatakan tentang khasiat kopi ubi merah…apa komen kwn2 tentang mujarabnya mengamalkan meminum kopi ubi merah nih?

5 | liana

April 5th, 2010 at 8:47 am

Avatar

seronok mengetahui khasiat benda2 macam ni. tambahan pulak ubi bit bukan makanan orang melayu. sapa2 ada resepi ubi bit. minta la email kat saya. nak rasanya mempekenalkan kelazatan ubi bit kat teman2 dan jugak pelanggan.

6 | Rinn

May 10th, 2010 at 9:04 am

Avatar

Ubi Bit ni memang sedap…

resepinya senang jer, buang kulit potong2 kecil..

Tumis sedikit bawang putih, isi ayam masukkan ubi bit dan air…setelah ubi masak perasakan lah. (Macam masak sayur air jer)

7 | dila

May 19th, 2010 at 12:38 am

Avatar

dekat mana nak dapatkan ubi ni…saya amt memerlukan…coz anak saya mngidap penyakit kurang darah merah…ubi ni banyak terdapat dimana?

8 | haji zulkefli

May 26th, 2010 at 6:50 am

Avatar

saya beli kat supermarket. 1 kilo lebih kurang RM 3.00+,tapi belum masak lagi.nak cuba masak cara buat
sup.selamat mencuba.

9 | lia

June 19th, 2010 at 1:14 pm

Avatar

senangnye dpt jumpa kat tanaman2 yg ada dipenjuruh dunia.bile ms tb i nak jumpa kat smua tanaman2 nie,cz serunok lhtnya

10 | fadzil

January 22nd, 2011 at 3:54 pm

Avatar

ubi merah telah dirumuskan dalam bentuk minuman dikenali sebagai red coffee diperkasakan dengan ubi merah. Khasiatnya masih kekal. Hubungi saya di talian 0199887901. tk

11 | nur syamimi

November 20th, 2014 at 12:51 pm

Avatar

saya pelajar kolej dan ingin mengkaji tentang ubi bit..boleh saya contact tuan

12 | Fira

January 20th, 2015 at 4:20 am

Avatar

As Salam Fadzil, awak masih jual ke kopi merah bit coz saya cuba cari tapi tk jmpe. Tksh

13 | aini

February 25th, 2015 at 4:05 am

Avatar

cosway der jual kopi ubi bit..sy pon de mslh anemia..tgk cm sedap nk try

14 | Dalail

June 10th, 2015 at 12:36 pm

Avatar

Sya telah mengamalkan juice ubi bit yg dibuat sendiri selama 1 tahun. Alhamdulillah, hasilnya amat menakjubkan. Sya dah x perlu pakai cermin mata lagi. Kulit makin glowing, sakit lutut makin berkurang. Uric acid sya dh stabil, semasa sya membuat memogram doc syak sya ada cancer stage 4. Alhamdulillah 3rd check up tisu trsebut tidak membesar. Just amalkan setiap hari samada pagi atau malam ketika perut kosong.
1. Ubi bit sepotong
2. 1 green apple
3. 1 carrot
4. 1 tomato
5. 1 stalk celery
Once a week sya campur pomegranate
atau pineapple.
pakai slow juice. Potong pakai ceramic knife utk mengelak buah2an dri dioksidise. Juice kan dn terus minum. Jgn simpan juice dlm peti jika x hbs.

Comment Form

Categories

Share on Facebook

992
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014