12 Jun, 2009

Cili Besar, Leek, Ubi bit, Zukini Cameron Highland

Posted by: admin In: @Hasil Tani|@Tanaman Sayuran

cili-besar

Sambungan daripada semalam, beberapa lagi gambar hasil-hasil pertanian di Cameroh Highland untuk tatapan anda. Cili besar yang anda lihat di atas tentu nampak berbeza kan daripada biasa. Selain tu ada sayur leek. Ada siapa yang biasa makan sayur leek ni.. Ada lagi di bawah ni…

timun

Timun jepun sudah tentu anda biasa makan ke.. memang banyak di Cameron.. makan begitu sahaja pun sodap.. Sebelah timun jepun tu ada zukini, macam timun juga tapi tak pernah pula aku tengok sebelum ni.. warnanya yang kuning memang menarik perhatian. Ada lagi di bawah ni..

ubi-bit

Yang atas ni ialah ubi bit. Memang pernah tengok dan dengar sebelum ni tetapi tak pernah pula rasa sayur ni. Ada sesiapa ke pernah rasa ubi ni. Rasa macam mana.. buat masak sayur atau rebus je..

bersambung lagi….

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :10072

7 Responses to "Cili Besar, Leek, Ubi bit, Zukini Cameron Highland"

1 | TAJUL ARIFIN B HAJI YAHAYA

November 1st, 2009 at 9:55 am

Avatar

Tolong bantu saya ,
saya menanam cili besar kulai( cili merah) terdapat
penyakit keriting daun semasa umur cili hampir berbuah
apa jenis ubat yang perlu saya sembur mengelakkan penyakit keriting daun

info beneh ; BEKALAN DARI MARDI
Tanam dalam polly beg besar.
racun telah digunakan
kulat : Tiram
keriting daun : Mitix

2 | Jeff

May 13th, 2010 at 2:18 am

Avatar

Adalah menjadi kelaziman bahawa tanaman dalam ploybag ataupun pasu akan mengalami sindrom daun menjadi keriting. mengikut pengalaman dan pemerhatian bahawa kejadian ini berlaku kerana komposisi campuran medium tanaman dalam polybag tidak mengikut nisbah yang sesuai, juga terjadi begitu kerana medium penanaman mengandungi bahan panas atau terlalu banyak mengandungi bahan kimia. Jangkitan pada akar juga mengakibatkan kejadian seperti ini kerana akan mengakibatkan pembantutan. Cadangan bagi pemulihan situasi ialah kurangkan penggunaan baja kimia dalam tanaman polibeg dan disyorkan supaya menggunakan baja kompos atau organic fertilizer, tetapi berhati-hati membubuh baja dengan kadar yang berpatutan.

3 | lia

June 19th, 2010 at 1:19 pm

Avatar

serunoknye bile ms bs dpt bwt kebun sayur2an,bs bwt penghlg stresss

4 | aza

November 15th, 2010 at 10:08 am

Avatar

yg kuning panjang tu pisang ke

5 | widda_me

January 14th, 2011 at 4:36 pm

Avatar

ubi bit tu buat jus…buang kulit then blend…

ada org buat kerepek….

6 | Azie

October 24th, 2011 at 11:51 am

Avatar

saye hanye mengetahui mengenai sayur leek dalam cerita korea.Org korea panggil leek sebagai Fa klu x silap saye. Org sane makan mentah atau dimasak terlebih dahulu…

7 | amy

July 29th, 2015 at 4:16 am

Avatar

maaf, kakak saya mncari buah bit merah tu untuk di buat ubat. Ada sesiapa yg jual tak n poskan ke cherating.
terima kasih

Comment Form

Categories

Share on Facebook

985
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014