23 Mar, 2009

Pokok Beruas

Posted by: admin In: @Buah Nadir

beruas

Pokok Beruas merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Garcinia hombroniana. Tempat bernama Beruas yang terletak di Perak berasal dari pokok ini lah..

Menurut wapedia,  Pekan Beruas ini berasal daripada satu kawasan yang bernama Belukar Sambang. Belukar Sambang adalah terdiri daripada satu kawasan yang dinamakan Kampung Kilang. Disebabkan pembinaan Pekan Beruas, Kampung Kilang telah terbahagi dua, satu adalah menghala ke Jalan Taiping dan satu lagi kawasan yang menuju Ulu Beruas.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :18993
Tags: ,

20 Responses to "Pokok Beruas"

1 | ahmadyani

March 23rd, 2009 at 2:19 pm

Avatar

Saya orang Perak, tapi seumur hidup belum pernah nampak buah ni.

2 | DeepForest

June 24th, 2009 at 1:25 am

Avatar

salam,
pokok beruas ni sebijik macam pokok manggis cuma agak kecil sedikit, buahnya pun begitu. Datanglah ke Teganu ada wakaf beruas.
Tapi manggis lokalan sebut ‘semete’

3 | Ryehana

July 6th, 2009 at 6:34 am

Avatar

salam.

saya orang berueh (beruas ler.. hehe), perak tapi ini lah first time tengok buah pokok beruas.

yang saya tahu selama ni orang kata pokok beruas macam pokok manggis. so ok la… leh la imagine. tp buahnye xtau mcm mane…

mcm itu rupanya…

thanx for the info! dopt satu ilmu hari ni 🙂

4 | mee

November 5th, 2009 at 9:08 am

Avatar

Buah ni sama saiz dgn buah manggis, cuma warna nya bila masak berwarna merah terang. Isi nya pun sama warna dgn manggis. Masa saya bebudak dulu, sekitar lewat tahun 60an saya selalu makan buah ni, rasa nya manis tapi berlainan dari rasa manggis. Bahagian bawah buah ini membonjol sedikit dari buah manggis tapi bentok pokok dan daun nya menyerupai pokok manggis.

5 | mardziah

January 12th, 2010 at 8:25 am

Avatar

pertama kali lihat, ini pun melalui blog ni, kalau tak dengar nama aje. alangkah bagusnya kalau semua pokok buahan nadir ni ditanam semula bagi dikenali generasi akan datang. saya yang dah 50 tahun hidup baru kali ni dapat tengok buah beruas, nak rasa entah bila.

6 | miyura esther

April 19th, 2010 at 3:40 pm

Avatar

saya tak pernah kenal buah ini seumur hidup saya…thanks for this information!

7 | muhaini eroni

April 29th, 2010 at 11:28 pm

Avatar

Saya penah tgk n mkn buah beruas masa kecik2 dulu.rasanya manis lebih kurang cam pisang kaki.Pokoknya besar seakan manggis,selalu panjat n mkn terus d atas pokok.Kat bandar KL ni tak pernah pulak tgk buah ni.

8 | Frank Juhas

May 31st, 2010 at 3:01 pm

Avatar

Kalau mau tengok gambar beruas di atas pokok dan bagaimana isinya kunjungi site saya di bawah Sample Photos by Genera/Garcinia

Frank

9 | nadia

June 2nd, 2010 at 3:22 am

Avatar

saya student dari usm.kena buat research pasal buaah beruas ni.ada lokasi x untuk pokok2 dia?
ni hp no saya 0122151015

10 | nandre

June 11th, 2010 at 2:40 am

Avatar

teman punya mak aseinye org Beruas, Perak…

itulah lokasi Gangga Negara…

11 | hjh faridah

June 26th, 2010 at 3:44 pm

Avatar

saya tidak pernah lihat buah ini

12 | ana fana

July 19th, 2010 at 9:17 am

Avatar

saya kena buat tesis pasal buah ni!!
baru je kenal buah ni..

13 | Ila

August 17th, 2010 at 5:21 am

Avatar

Terima kasih bro dgn semua info di sini. Asal sajer mengoogle cari buah terap then terjumpa blog ni. Superb! sungguh banyak maklumat yg boleh diteroka esp. pasal buah-buahan nadir ni.

Mmg tak tau pun rupanya beruas tu nama sejenis buah.

14 | leyha

August 22nd, 2010 at 1:09 am

Avatar

Saya ni..orang beruas. Walaupun tahu asal beruas daripada nama pokok tetapi inilah kali pertama saya melihat gambar buahnya. Terima kasih atas info anda…

15 | izman

October 22nd, 2010 at 12:36 pm

Avatar

Dtglah ke Trg,pokoknya banyak ditaman kat Taman Rekreasi berhampiran Bukit Besar tu,sekali pandang mmg disangka pokok manggis tp bila dilihat lebih dekat daunnya agak nipis berbanding semete@manggis

16 | Aril

November 2nd, 2010 at 7:03 am

Avatar

Kalau sesiapa ada gambar buah TERAJANG tolong ketengahkan untuk generasi baru.. Buah ni rasanya OK dan berwarna hitam. Silap-silap boleh bertukar dgn tahi kambing. Ore kelate mesti tau ni.

17 | Pauzi Nong

December 19th, 2010 at 11:26 pm

Avatar

pokok beruas sama juga dengan pokok manggis buahnya juga sama seperti manggis isinya rasa agak masam manis.. kalau termakan getah pada kulit buah boleh merasa lugga perut (loya)..bisa getah akan keluar apabila belah buah ini yang belum cukup masak.

Tq.

18 | ros

June 22nd, 2011 at 8:10 am

Avatar

pokok beruas banyak digunakan sebgai tanaman landskap di sekitar Bandar Chukai Kemaman. pokoknya seperti pokok manggis, namun saiz buah dan daunnya agak kecil sedikit berbanding manggis.

19 | Maz

August 14th, 2013 at 8:49 am

Avatar

Saya dilahir dan dibesarkan di Beruas.Tapi tak pernah pun nampak pokok Beruas ni.Cerita mengenai belukar sambang dan Kampung Kilang pun saya tahu.Alhamdulilah dapat le juga saya tengok buah beruas.

20 | rebiah ubung

July 19th, 2014 at 12:15 am

Avatar

look lah gogers ………………………………….kalau takfaham apa maksud looklah gogers tu belajarlah daripada ayah saya hi hi hi………………….look lah gogers…..

Comment Form

Categories

Share on Facebook

736
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014