15 Feb, 2009

Buah Salak

Posted by: admin In: @Buah Nadir

buah-salak

Buah Salak atau nama saintifiknya Salacca edulis (Reinw), adalah sejenis tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Palmae. Rasanya beraroma masam, manis serta berbau wangi. Di Semenanjung ia banyak di tanam di Pahang dan Kelantan manakala di Sabah, tanaman salak terdapat di beberapa tempat terutamanya di Daerah Sandakan dan Tawau.
Satu tangkai daripada tandan buah salak boleh mencapai berat antara 1 hingga 1.5 kilo. Buah dituai dengan memotong tandan menggunakan sabit. Buah yang masak boleh disimpan selama 7 hari.

 

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :14044

18 Responses to "Buah Salak"

1 | pulo_kapas

November 12th, 2009 at 8:35 am

Avatar

buah ni byk tol kt Sarawak gak…my dad ada tnm 2 pohon..tp xmkn lg hasilnyer..hehe..

2 | lia

November 16th, 2009 at 5:19 pm

Avatar

hai saye baru kat cni, pulo kapas org swk ke?kenape tak kenalkan buah dabai kat cni?yg bentuknye bujur,berwarna hitam isi kuning terang(rasa lemak).asal pokok tumbuh liar & hanye dpt d tanam d swk.org semenanjung bagi name ni yg pernah merasa buah ni,buah kana,kerana hampir serupa tapi tak sama.

3 | Ibrahim, WP labuan

January 17th, 2010 at 5:57 pm

Avatar

saya kira buah dabai nie, boleh dijeruk macam jeruk buah kana.. di sabah dipanggil kembayau.. eehh respon buat lia je..

4 | ona_87

January 26th, 2010 at 2:04 pm

Avatar

buah salak ni mmg sedap lau da ckup masak p saya nak tau gak apa khasiat buah salak ni..lau boleh tolong la beri saya kebaikan tuk makan buah salak ni…plizzzzz

5 | ona_87

January 26th, 2010 at 2:06 pm

Avatar

lau ada yg dapat tahu khasiat ni bole tak kongsi ilmu ngan saya tuk tingkatkan ilmu pngetahuan ttng buah ni..plizzzz…

6 | ummi

February 13th, 2010 at 6:42 am

Avatar

boleh ke kulit salak digunakan untuk rawatan air

7 | azrul hizan

February 22nd, 2010 at 5:09 pm

Avatar

akum

siapa yg ada pnyakit drh tggi & diabetis,elok la mkn buah ni..walaupun ia xmenyembuhkan penyakit tu,tp sekurang2nya ia dpt control penyakit tu..

8 | lloni

March 6th, 2010 at 4:42 pm

Avatar

OOO..ini buah sangat ‘bisa’ woo..bagi orang yg ada ghaut jgn sesekali makan..boleh menjadi penyebab membawa maut…dan duri buah dia pun bisa kalau tertusuk jari..

Pesanan penaja…jauhi buah ini kalau yg ada penyakit..

9 | na hashim

April 1st, 2010 at 2:57 pm

Avatar

keluarga kami kat kg (pasir mas)dan jiran2 sekampung .ada menanam buah salak ni,selain buat makan sendiri,kami juga jual buah ni .benihnya dari sabah,memang betul buah ni, boleh di buat jeruk,kalau buahnya dimakan yang belum cukup masak,rasanya kelat.kalau cukup masaknya rasanya sangat manis.Tapi,babi hutan biasanya sangat suka makan buah ni.habis lah digondol2nya.rosak habis tanaman.

10 | nor

May 2nd, 2010 at 2:12 pm

Avatar

nak mkn buah ni bagi org ngidam dah x ada masalah gi je kat shopping centre wpun tngah malam esp jeruk

kalau nak buat benih pulak senang je, lepas makan tu bijinya boleh disemai, tapi kena ada ilmu sikitlah
pertama: semai dlm pasir dulu lepas tu alihkan dalam poly beg
kedua: kalu tnm kat kwsn perumahan, naya pokoknye cepat besar, silap haribulan ada kena cucuk duri atau majlis bandaran tebas pokok.

selamat mencube

11 | syawal

June 16th, 2010 at 2:15 pm

Avatar

salak yang paling sedap salak pondok..aku keje bhgn penumpang indonesia..jadi dapat gakla merase buah2 salak ni…salak ni ade dkt indon je kot..die dtg dgn tangkai sekali,pastu salak pndok ni kecik je,kdg2 leper lnjong…memang manis.,lemak…sdap wooo..kalau salak yang besar2 tu biase je..kelat kdg2 masam…

12 | syud

June 24th, 2010 at 7:13 am

Avatar

sesape yg tw pasal khasiat buah salak ni, gtw sy cepat2 eh.. mak sy nk tw

13 | akbar

July 9th, 2010 at 5:40 am

Avatar

ada khasiat untuk pengobatan tidak?

14 | akbar

July 9th, 2010 at 8:06 am

Avatar

bagaimana cara merawat tanaman salak?

15 | eka..

October 5th, 2010 at 6:00 am

Avatar

Nie sih pengalaman ya,,
boleh percaya boleh nggak..
Kmaren tenggorokanku sakit klo mau nelan makanan,
Aku makan manisan salak,, sakitnya langsung ilang..
Sumpah ni beneran…

16 | stefani

December 27th, 2010 at 2:22 pm

Avatar

to syawal: salak pondoh..bukan pondok..nama pondoh adalah nama tempat asal salak tu..kebanyakan salak berasal dari indon.contoh salak padang,salak sidempuan, salak padang n paling sedap salak bali…yg bnyk tanam kat malaysia salak pondoh…salak kaya dengan vitamin c n serat…..pokok pun ikut jantina..ade pokok betina n jantan…jgn pelik kalau tanam salak x berbuah..kena ade pendebungaan berbantu..

17 | nizam

March 6th, 2011 at 9:59 am

Avatar

salam.semua.siapa ada maklumat tentang cara nak tanam salak ni tolong email kat saya k. Nizam0819@yahoo.com

18 | adamzakuan

January 10th, 2015 at 10:15 am

Avatar

plg suka buah salak ni, yg dlm gmbr tu salak indonesia, warna gelap.. salak kg byk tanam kt rumah sy, dgn mcm2 nama salak, salak nangka, salak ubi, salak jantung,salak kumba warna, bentuk dn rasa berlainan, plg sedap salak madu, yg muda pn dah rasa manis, di kg bermusim, dari bln 10 smpai bulan 1

Comment Form

Categories

Share on Facebook

644
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014