31 Jan, 2008

Pembiakbakaan Tumbuhan

Posted by: admin In: @Pembiakan Tanaman

Pembiakbakaan adalah satu proses mengubah dan memperbaiki kandungan genetik atau genotip individu/populasi kepada lebih superior atau yang dikehendaki. Sebelum pengetahuan bidang genetik ditemui, bidang Pembiakbakaan lebih dikenali sebagai suatu seni. Pembiakbakaan ketika itu memilih pokok yang lebih baik hanya menggunakan kemahiran dan kebijaksanaan mereka sendiri tanpa menggunakan kaedah-kaedah sains. Pemilihan itu kurang berjaya atau gagal memberikan hasil walaupun masa yang panjang dan tenaga yang lebih telah digunakan.

Berikutan daripada perkembangan dan kemajuan yang dicapai dalam bidang genetik dan bidang sains gunaan yang lain seperti fisiologi, biometrik dan sebagainya, pada akhir abad ke-19 bidang Pembiakbakaan mula dikenali sebagai satu sains. Apabila hukum Mendel ditemui semula dan diterima pada tahun 1900, Pembiakbaka tumbuhan mula menggunakan ilmu pewarisan atau genetik dalam program Pembiakbakaan tumbuhan mereka. Kemajuan yang dicapai dalam bidang Pembiakbakaan bertambah pesat dan telah membantu dalam kemajuan bidang pertanian.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with Thumbnails

5 Responses to "Pembiakbakaan Tumbuhan"

1 | Alex

October 20th, 2008 at 11:55 pm

Avatar

OK, just nak selit. Buat tajuk pasal effects of introduced/non-indigenous plants in the landscape/agriculture industry. Issue ni menarik dan perlukan perhatian pembuat policy, currently importing plants masih lagi mudah. exporting pun sama. please discuss the global effects of intensive plant migration and its possible diverse effects, such as colonization or competition.

2 | sopie

February 2nd, 2009 at 1:50 am

Avatar

nak tumpang tanya… pokok kemboja boleh di kacuk tak..? buat mcm bunga kertas..?

sekian terima kasih..

3 | admin

February 9th, 2009 at 8:51 am

Avatar

kalau tak silap ia boleh dibuat cantuman..

4 | jai

June 12th, 2009 at 6:51 pm

Avatar

sy ada 1 kemuskilan….adakah pembiakbakaan ni termasuk dalam penghasilan variety baru yg menggunakan 2 pkk yg berlainan…?

apakah kaedah yg paling sesuai?

dimanakah saya blh mendapatkan maklumat mengenai cara kacukan pkk yg berlainan?????

5 | reni kumala sari

July 16th, 2010 at 12:12 pm

Avatar

apa sih nama x bunga di atas ko gk di kasi nama …………….??????????? tolong krim jawabanya ya saya tungu ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Comment Form


 Powered by Max Banner Ads 

 Powered by Max Banner Ads 

Categories


  • sya: info yang bagus! saya pernah dengar tentang pokok kecubung tapi kurang jelas mengenai khasiatnya. Terima kasih dengan info di laman ini!!
  • delon: Good day, saya ada masaalah tentang pokok ini, dimana ada sejenis burung yang bermata merah suka sangat makan daunnya sehingga pokoknya mati.
  • mardiana binti kholid: pecinta buah-buahan tempatan, skg ada lg x buah ni kat umh awak? saya nak beli..klu ada tlg e-mail kat saya di mardiana_kholid@yahoo.com. please ye...

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Dapatkan Artikel Baru Terus ke Email Anda

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Percuma Pelan Bisnes Ladang Sayur