20 Dec, 2007

Pokok Janda merana

Posted by: admin In: Janda merana

janda-merana

Pokok Janda merana atau nama saintifiknya Salix babylonica juga dikenali dengan nama Dedalu Cina. Tumbuhan ini boleh mencapai ketinggian sehingga 30 kaki. Ia mempunyai batang berkayu berwarna perang- kelabu. Daun dan dahan tumbuhan ini kelihatan berjuntai atau melentur ke bawah. Pokok yang berasal dari China ini boleh dibiakkan melalui keratan batang. Pokok ini memang cantik sekiranya dijadikan tanaman hiasan dan bagi tujuan landskap.

janda-merana2

Keracunan

Bahagian Kulit di sebelah dalam batang pokok yang mengandungi Bahan Aktif: Salicin, Catechin, Tannin dipercayai beracun dan boleh menyebabkan Kesan Keracunan. Ia boleh menyebabkan keradangan pada kulit (dermatitis). Keracunan kronik pula dikaitkan dengan pemecahan sel darah merah dan kerosakan buah pinggang

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :23932

14 Responses to "Pokok Janda merana"

1 | chah

June 14th, 2009 at 1:14 pm

Avatar

nape gambarnya tak kuar…..nak tengok juga camana rupanya pokok janda merana….

2 | manja

September 10th, 2009 at 2:51 am

Avatar

mane gambarnye..

3 | cmayau

January 4th, 2010 at 7:55 am

Avatar

mana gambarnya

4 | farid

January 9th, 2010 at 8:45 am

Avatar

aku yg merana nih,bkn janda tu…huhuk…sbb xkua pon gambonye…

5 | fauzani bin Abd.Rahim

February 7th, 2010 at 4:14 am

Avatar

klu nak tengok gambornya jadilah janda duluu… barulah merana

6 | sexy

April 20th, 2010 at 5:49 am

Avatar

k. pokok ni mcm pokok krismas/pain tp daunny bjuntai. dr jauh daunny yg bjuntai tu mcm org tgh murung/sedih. byk d tnm oleh majlis bandaran d taman2.
*
Amboi2 Fauzani.. jd janda x semestiny merana…

7 | aima

April 20th, 2010 at 3:16 pm

Avatar

pokok duda kecewa xde ke?

8 | kak june

April 25th, 2010 at 8:43 am

Avatar

mano gamba eh cik adik oi… akak nk tengok jugak…

9 | chah

June 23rd, 2010 at 10:46 am

Avatar

Untukkengkawan yg merana sbb gambar xkuar tu…sy cadangkan cari kat Google…taip pokok janda merana & klik imej..sure kuar gambar….Benda sempoikan…tapi,ye la..kita ni manusia…kadang2 kita terlupa gak kan..selamat mengakses…..tq

10 | Fizah

December 24th, 2010 at 10:40 am

Avatar

knp nama dia janda merana?

11 | firda

May 22nd, 2011 at 1:23 pm

Avatar

nama tanaman ini yang bener Sinox nursery apa Salix babylonica…..?????
akkuw bingungg neeech…

12 | Madzrib

March 30th, 2012 at 6:48 am

Avatar

Pokok ini amat cantik sekali . Elok ditanam dalam pasu yg besar maka ia boleh tumbuh membesar. Bau daun dia juga amat sedap macam bau oren kalau diganyeh. Itulah gaknya namadia gitu.he he

13 | Triindi

February 28th, 2013 at 2:00 am

Avatar

Nama yang unik, Janda Merana.. & beracun .. apakah pokok ni berbuah?

14 | sabariah

August 7th, 2016 at 3:32 am

Avatar

Assalamualaikum pokok ini orang kedah kenalinya dengan pokok liu . Ianya digunanakan sebagai ubat untuk kanak2 demam kuning , caranya di ambil daunnya diramas di dalam air dan air itu dibuat mandian untuk baby yg kena demam kuning.

Comment Form

Categories

Share on Facebook

253
Share

BlogMalaysia.com

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014