04 Nov, 2007

Pokok Song Of India

Posted by: admin In: Draceana

song-of-india

Pokok Song Of India atau nama saintifiknya Draceana Reflexa memang sering dijadikan tanaman hiasan di luar rumah atau bangunan pejabat kerana keunikan daunnya yang berjalur kuning. Pembiakan pokok ini juga mudah iaitu melalui keratan batang atau pucuknya. Spesies yang berasal dari India boleh mencapai ketinggian kira-kira 1 meter.

song-of-india2

Di Madagascar, pokok ini pernah digunakan dalam perubatan tradisional bagi merawat penyakit Malaria, keracunan, dan beberapa jenis penyakit lain. Daun pokok ini diambil dan dicampur beberapa herba lain dikisar dan direndam.  Airnya diminum seperti minuman teh herba.

—————————————————————————————

Dapatkah Hadiah Misteri Dengan Menjawab Soalan Kajian Ini <-Klik Sini

Related Posts with ThumbnailsNumber of View :13668

4 Responses to "Pokok Song Of India"

1 | luqman

September 16th, 2008 at 5:01 am

Avatar

kat kebun sy ade byk pokok ni. dibaut pagar.. daun nye sy bg kambing makan sekali sekala .tapi tatau la ape kesan jangka panjang nye. saudara ade x kandungan nutien daun pokok ni.. sy panggil pokok pandan2 tapi x pasti nama betul dalam melayunya

2 | sexy

April 21st, 2010 at 3:09 am

Avatar

Traditional medicine practitioners of Madagascar have long believed Dracaena reflexa to cure malarial symptoms, poisoning, dysentery, diarrhea, dysmenorrhea, and to be useful as an antipyretic and hemostatic agent. The leaves and bark are mixed with parts of a number of other native plants and brewed into a herbal tea. Its effectiveness in any such treatment remains unproven.

The fruit of D. reflexa is also important to the diet of the Malagasy Black-and-White Ruffed Lemur (Varecia variegata variegata). The Frégate beetle (Polposipus herculeanus), an endangered species endemic to Frégate Island (Seychelles), is also known to associate with this plant. SUMBER : en.wikipedia.org

*
sexy ada +- 8-10 jenis pkk ni. ada yg daun pjg lurus, pjg lebar, putih kng, hijau tua dll. sexy ltk dlm 1 pasu jer. kat kedai bunga utk gubahan pkk ni rm5-7 stangkai.

3 | miz

December 8th, 2010 at 1:07 am

Avatar

ini bukan ke pokok jenjuang

4 | ZAEHMAH SYED HASSAN

December 13th, 2012 at 5:41 am

Avatar

Entah le saya tahu pokok ni biasa juga dipanggil pokok bulu ayam macam penyapu habuk bulu ayam tu, jenjuang pun ye juge tapi ade yang besar saiznya boleh mencapai ketinggia tian telefon dekat rumah saya batangnya besar betis budak 7 tahun selalu ditanam sebagai tiang pagar.

Comment Form

Categories

Share on Facebook

228
Share

BlogMalaysia.com

website statistics

About

Blog ini hanyalah artikel semata-mata. Ianya di ambil dari sumber-sumber yang boleh dipercayai. Sekiranya ada kesilapan atau ketidakpuasan hati mengenai artikel ini haraplah diberi komen dan cadangan. Di harap sedikit-sebanyak blog ini dapat memberi pengetahuan kepada anda yang berminat dalam bidang tumbuh-tumbuhan, landskap, herba dan bidang pertanian.

Klik Like!! Sertai Saya di FaceBook!!

Artikel Popular Hari ini

Artikel Popular Minggu Lepas

Artikel Paling Popular Tahun 2011-2014